Pages

8 cze 2015

Szaszłyki shoarma z mango, papryką i cebula

Nieco orientalne, pikantne, z delikatną nutą owocowej słodyczy - jedne z moich ulubionych. Połączenie curry, chilli, kuminu, sosu sojowego z soczystym kurczakiem i słodkim mango to prawdziwa bomba smaków. Po prostu musicie ich spróbować! :)


SKŁADNIKI (ok. 10 szt.)

  • 1 podwójna pierś z kurczaka


marynata

  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka przyprawy curry
  • 1 łyżeczka żółtej pasty curry
  • 1 płaska łyżeczka kuminu
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka sosu ostrygowego
  • 2 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego


dodatkowo

  • 1/2 dojrzałego mango
  • 1 żółta papryka
  • 1 cukrowa cebula



SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Kurczaka dokładnie myjemy i osuszamy. Kroimy w kostkę o boku ok. 2-3 cm.
  2. Wszystkie składniki marynatu łączymy ze sobą i dokłądnie nacieramy nią mięso. Wstawiamy do lodówki na ok. 10-12 min.
  3. Mango obieramy ze skórki i kroimy w kawałki zbliżone wielkością do kawałków kurczaka, Cebulę i paprykę również kroimy w mniejsze kawałki.
  4. Nabijamy na patyczki kolejno: cebula, kurczak, papryka, kurczak, cebula, mango, kurczak, cebula, papryka kurczark itd.
  5. Grillujemy po 4-7 min. z każdej strony w zależności od preferowanego stopnia wypieczenia.
Smacznego :)





4 komentarze: