Nieco orientalne, pikantne, z delikatną nutą owocowej słodyczy - jedne z moich ulubionych. Połączenie curry, chilli, kuminu, sosu sojowego z soczystym kurczakiem i słodkim mango to prawdziwa bomba smaków. Po prostu musicie ich spróbować! :)
- 1 podwójna pierś z kurczaka
marynata
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka przyprawy curry
- 1 łyżeczka żółtej pasty curry
- 1 płaska łyżeczka kuminu
- 1 ząbek czosnku
- 3 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka sosu ostrygowego
- 2 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego
dodatkowo
- 1/2 dojrzałego mango
- 1 żółta papryka
- 1 cukrowa cebula
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Kurczaka dokładnie myjemy i osuszamy. Kroimy w kostkę o boku ok. 2-3 cm.
- Wszystkie składniki marynatu łączymy ze sobą i dokłądnie nacieramy nią mięso. Wstawiamy do lodówki na ok. 10-12 min.
- Mango obieramy ze skórki i kroimy w kawałki zbliżone wielkością do kawałków kurczaka, Cebulę i paprykę również kroimy w mniejsze kawałki.
- Nabijamy na patyczki kolejno: cebula, kurczak, papryka, kurczak, cebula, mango, kurczak, cebula, papryka kurczark itd.
- Grillujemy po 4-7 min. z każdej strony w zależności od preferowanego stopnia wypieczenia.
Smacznego :)
Bardzo mi się podoba pomysł, żeby szaszłyki były z mango, takie coś innego.
OdpowiedzUsuńPolecam, sa pyszne :)
UsuńŚwietne te szaszłyki :)
OdpowiedzUsuńdzięki :)
Usuń