Pages

22 sie 2015

Sałatka z melonem, prosciutto i serem plesniowym

Uwielbiam takie połączenia :) Kolorowe, lekkie i bogate w smaku. Słodki i orzeźwiający melon, pikantna rukola, dojrzewająca szynka, chrupiący słonecznik i charakterny ser pleśniowy - istne niebo w gębie :) W trakcie tej sesji, towarzyszył mi pewien mały, puchaty wykradacz melonów ;)


SKŁADNIKI (3-4 porcje)

  • 1/2 melona cantaloupe
  • 200g prosciutto
  • 150g sera z niebieską pleśnią
  • 3-4 garście rukoli
  • 2-3 łyżki pestek słonecznika
  • krem balsamiczny ciemny lub jasny lub ocet balsamiczny
  • świeżozmielony pieprz


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA


  1. Usuwamy pestki z melona i oddzielamy miąższ od skórki, kroimy w spore kawałki.
  2. Ser kroimy w cienkie plasterki, a szynkę w paski.
  3. Na talerz wykładamy rukolę, na niej układamy melona, ser i szynkę.
  4. Całość posypujemy słonecznikiem, świeżozmielonym pieprzem i polewamy kremem balsamicznym.
Smacznego!








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz