Pages

29 sie 2015

Zapiekane jajka podwójnie pomidorowe

Uwielbiam zapiekane jajka, można do nich wrzucić wszystko, na co tylko mamy ochotę. Tym razem padło na pomidory, suszone pomidory, ser pleśniowy i zioła. Pakujemy wszystko do kokilek zapiekamy kilkanaście minut i gotowe. Pychota :)


SKŁADNIKI (2 porcje)


  • 2 spore jajka
  • 2 suszone pomidory
  • 1/2 pomidora malinowego
  • 2 plasterki sera z niebieską pleśnią
  • 2 łyżki śmietany
  • 2 łyżki tartego parmezanu
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 2 cm świeżej papryczki chilli 
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego
  • pieprz, sól


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA


  1. Suszone pomidory i pomidora malinowego kroimy w niedużą kostkę.
  2. Łączymy z pokrojonym serem i papryczką chilli, śmietaną, parmezanem, szczypiorkiem i czosnkiem niedźwiedzim. Doprawiamy sola i pieprzem do smaku.
  3. Przekładamy do kokilek. Wbijamy na wierzch jajka.
  4. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 12-15 minut. Pieczemy do momentu aż białko się zetnie, a żółtko pozostanie płynne.


Smacznego!



3 komentarze: