Pages

16 wrz 2015

Makaron z papryką duszoną w tymianku, serem feta i pomidorkami

To jedno z tych dań, które powstaje na zasadzie "otwieram lodówkę i patrzę, co w niej jest". Nie sądziłam, że z papryki można wyczarować takie pyszne danie. Sama nie wiem, czy danie bardziej smakuje mi na ciepło, czy na zimno jako sałatka - chyba muszę zrobić je jeszcze raz, żeby się przekonać :)


SKŁADNIKI (3-4 porcje)

  • 4 garści ugotowanego makaronu 
  • 2 czerwone papryki
  • 1/2 kostki sera feta
  • 20-25 pomidorków koktajlowych (użyłam trzech rodzajów)
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 gałązki świeżego tymianku
  • pieprz
  • sól
  • oliwa z oliwek


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Paprykę kroimy w paski o długości 4-5 cm.
  2. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy posiekany tymianek, paprykę i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Smażymy do momentu aż papryka zmięknie i przejdzie smakiem przypraw.
  3. Wrzucamy na patelnię pomidorki i fetę i smażymy kilka minut, aż pomidorki lekko się podduszą.
  4. Dodajemy makaron, trzymamy na patelni do momentu aż makaron się zagrzeje. Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy na ciepło lub na zimno.
Smacznego!





Wegetariański obiad V Pora na pomidora!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz