Pages

10 wrz 2015

Malinowa manna

Uwielbiam kaszę mannę gotowaną na gęsto z mnóstwem wanilii, do tego słodki owocowy sos i pyszne śniadanie gotowe. Tym razem pokusiłam się o dodanie owoców do środka i to był strzał w dziesiątkę. Całość jest słodko, kwaśna, mocno malinowa i ma cudny różowy kolor :) Pycha!

SKŁADNIKI (4 małe kokilki)

  • 1 szklanka malin
  • 1 szklanka mleka lub ulubionego mleka roślinnego
  • 1-2 łyżki ksylitolu (lub cukru)
  • 4 łyżki kaszy manny


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Maliny miksujemy na gładkie pure i wlewamy do rondelka. Dodajemy 1/2 szklanki mleka i gotujemy na małym ogniu, co jakiś czas mieszając.
  2. Pozostałe mleko, kaszę i ksylitol dokładnie mieszamy.
  3. Gdy maliny z mlekiem zaczną wrzeć dodajemy rozmieszaną kaszę mannę i gotujemy kilka minut, do momentu aż masa wyraźnie zgęstnieje.
  4. Mieszamy kilka minut (można zmiksować, wtedy będzie bardziej puszysta).
  5. Przekładamy do kokilek ozdabiamy owocami i podajemy. Świetnie smakuje również na zimno.

Smacznego!


4 komentarze:

  1. Manna dobra na wszystko! Uwielbiam ją :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. jaki fajny pomysł z tymi malinami do kaszki manny!

    OdpowiedzUsuń