Pages

12 wrz 2015

Roladki z indyka z kurkami, serem pleśniowym i karmelizowana cebulą

Uwielbiam mięsne roladki. Dają nieograniczone pole do działania. Można do nich zapakować, wszystko, czego tylko dusza zapragnie. Ja zdecydowałam się na kurki, cebulę i ser z niebieską pleśnią. Całość owinęłam plastrami wędzonego boczku, żeby roladki się nie wysuszyły i były soczyste. Wyszło pysznie!

SKŁADNIKI 

  • 1 kg filetu z indyka (ok 8-10 porcji)
  • 250 g kurek
  • 1 duża cebula
  • 150 g sera z niebieską pleśnią
  • 8-10 plasterków wędzonego boczku
  • sól, pieprz
  • 1/2 łyżeczki brązowego cukru 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Filet z indyka kroimy na około 8-10 plastrów, które następnie rozbijamy dłonią. Oprószamy z obu stron solą i pieprzem.
  2. Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy, wrzucamy posiekaną w kostkę cebulkę, sól i cukier. Smażymy kilka minut, aż cebulka zmięknie i po tym czasie wrzucamy kurki. Całość przyprawiamy pieprzem. Smażymy do momentu, aż kurki puszczą sok, który następnie odparuje. Lekko studzimy.
  3. Ser kroimy w słupki o grubości ok. 0,5 cm. Na desce układamy plasterek boczku, na boczku rozbity kawałek indyka. Nakładamy łyżkę farszu, kawałek sera i zwijamy. Całość spinamy wykałaczką i układamy w naczyniu żaroodpornym.
  4. Nagrzewamy piekarnik do 220 stopni i pieczemy roladki przez 15 min. Następnie obniżamy temperaturę do 170 stopni i pieczemy kolejne 25 min.
Smacznego!




2 komentarze: