Grillowane bakłażany, aromatyczny sos pomidorowy z mięsem mielonym, a na wierzchu sos beszamelowy i przypieczony ser - chyba nie muszę mówić, że całość jest nieziemsko pyszna? :) Gwarantuję, że jeśli raz przygotujecie to danie, to na pewno na nim nie poprzestaniecie. Ja przepadłam.
- 2 bakłażany
- oliwa oliwek
- sól
sos mięsno- pomidorowy
- 500g mielonego mięsa ( np. z indyka)
- 500 ml passaty pomidorowej
- 3 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 1 łyżeczka cukru
- kilka gałązek świeżego oregano lub 1 łyżeczka suszonego
- gałka muszkatołowa
- cynamon
- sól
- pieprz
sos beszamelowy
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki maki
- 300-400 ml mleka
- 3-4 łyżki tartego sera ( parmezan, grana padano, lub żółty o wyrazistym smaku)
- gałka muszkatołowa
- sól pieprz
dodatkowo
- 3-4 łyżki tartego sera
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Bakłażany kroimy w plastry i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Oprószamy solą i skrapiamy delikatnie oliwą. Przekręcamy na drugą stronę i robimy to samo. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 13-15 min.
- Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy posiekaną w kostkę cebulkę, oregano, cynamon i gałkę muszkatołową ( po ok. 1/2 łyżeczki).
- Na patelnię wrzucamy mięso mielone i smażymy do momentu aż odparuje puszczony przez nie sok. Całość zalewamy passatą pomidorową i dusimy ok. 10 min.
- Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem.
- W rondelku rozgrzewamy masło. Gdy się całkowicie rozpuści dodajemy mąkę i przy pomocy trzepaczki energicznie mieszamy. Gdy z mąki i masła powstanie dość gęsta masa dolewamy mleko i gotujemy na wolnym ogniu, cały czas mieszając, do momentu aż sos zacznie gęstnieć. Następnie dosypujemy ser i doprawiamy do smaku solą, gałką i pieprzem.
- W naczyniu żaroodpornym układamy kolejno: bakłażany, sos mięsno -pomidorowy, bakłażany, sos beszamelowy, bakłażany i całość posypujemy serem.
- Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 40 min.
Smacznego!
Robiłam raz, trochę się trzeba narobić, ale efekt jest rzeczywiście pychota :)
OdpowiedzUsuńzdecydowanie warto poświęcić chwilę na to danie :)
UsuńMussake uwielbiam :)
OdpowiedzUsuń