Pages

27 wrz 2015

Ciasto z gruszkami i mlecznym kremem

Gruszki i mleko skondensowane? Od dziś jedno z moich ulubionych połączeń! Nie spodziewałam się tego, że ten duet stworzy tak ciekawy smak. Ciasto jest cudownie kruche, słodki smak mlecznego kremu przełamują soczyste gruszki. Całość jest genialna. Koniecznie spróbujcie :)

SKŁADNIKI (blaszka 20 x 30 cm)

kruche ciasto

  • 1 szklanka mąki pszennej lub orkiszowej jasnej
  • 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100g zimnego masła
  • 2 żółtka jaj


krem

  • 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
  • 1 budyń waniliowy (najlepiej niesłodzony)
  • 100 ml mleka


dodatkowo

  • 6 gruszek


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Mąkę, proszek do pieczenia i cukier mieszamy. Dodajemy żółtka i pokrojone w małe kawałki masło. Szybko zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i wkładamy do lodówki na 15-20 min.
  2. Gruszki obieramy ze skórki, kroimy na połówki i usuwamy gniazda nasienne. Następnie każdą gruszkę nacinamy, tak jak byśmy kroili ją w cienkie plasterki, ale nie docinamy do końca.
  3. Ciasto wałkujemy i przekładamy do formy, delikatnie rozciągamy i ugniatamy tak by wypełniło formę po same brzegi. Ciasto nakłuwamy widelcem.
  4. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy spód ciasta przez 8-10 min.
  5. W tym czasie podgrzewamy mleko skondensowane (cały czas mieszamy, żeby się nie przypaliło!). Budyń rozrabiamy w 100 ml mleka. Kiedy mleko skondensowane zacznie się gotować, wlewamy budyń i gotujemy na małym ogniu do momentu aż masa zgęstnieje.
  6. Podpieczony spód wyciągamy z piekarnika, układamy na nim połówki gruszek i zalewamy ciepłym kremem.
  7. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40 min.
Smacznego!







3 komentarze: