Pages

25 wrz 2015

Pieczony schab w morelowej glazurze z jabłkiem i tymiankiem

Genialny przepis na schab! Morelowa glazura, aromatyczny tymianek i kwaskowe jabłka świetnie komponują się z pieczonym mięsem. Danie świetnie sprawdzi się na rodzinnych uroczystościach, bo przygotowanie go zajmuje kilkanaście minut, a potem wszystko robi się samo :) Przepis znalazłam tutaj i trochę go zmodyfikowałam, a przede wszystkim skróciłam czas pieczenia. Po 1h i 15 min mięso jest dobrze upieczone i soczyste. Pycha!

SKŁADNIKI (ok 10 porcji)

  • 1,5 kg schabu środkowego
  • 1 jabłko
  • 1  czerwona cebula (użyłam zwykłej)
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • 2 łyżki dżemu morelowego
  • pieprz cayenne
  • sól


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Umyte i osuszone mięso kroimy w plastry, ale nie docinamy go do końca - tak, aby mięso wciąż od spodu tworzyło jeden kawałek.
  2. Nadkrojone mięso nacieramy solą, majerankiem i dżemem morelowym.
  3. W kieszonki wkładamy po plasterku jabłka oraz cebuli.
  4. Całość oprószamy pieprzem cayenne. 
  5. Mięso układamy w naczyniu żaroodpornym. Na mięsie układamy gałązki świeżego tymianku, przykrywamy naczynie i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 1 h.
  6. Po tym czasie ściągamy pokrywkę i pieczemy jeszcze 15 min.
Smacznego!




3 komentarze:

  1. A karkówka? Zamiast schabu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z karkówką jeszcze nie próbowałam, można spróbować jak najbardziej. Polecam wybrać taką dosyć chudą, bo w przeciwnym razie bardzo się skurczy po upieczeniu.

      pozdrawiam

      Usuń