Grecka Moussaka z bakłażanami

Grillowane bakłażany, aromatyczny sos pomidorowy z mięsem mielonym, a na wierzchu sos beszamelowy i przypieczony ser - chyba nie muszę mówić, że całość jest nieziemsko pyszna? :) Gwarantuję, że jeśli raz przygotujecie to danie, to na pewno na nim nie poprzestaniecie. Ja przepadłam.

SKŁADNIKI (ok. 8 porcji)

  • 2 bakłażany
  • oliwa  oliwek
  • sól 

sos mięsno- pomidorowy

  • 500g mielonego mięsa ( np. z indyka)
  • 500 ml passaty pomidorowej
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka cukru
  • kilka gałązek świeżego oregano lub 1 łyżeczka suszonego
  • gałka muszkatołowa
  • cynamon
  • sól
  • pieprz

sos beszamelowy

  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki maki
  • 300-400 ml mleka
  • 3-4 łyżki tartego sera ( parmezan, grana padano, lub żółty o wyrazistym smaku)
  • gałka muszkatołowa
  • sól pieprz

dodatkowo

  • 3-4 łyżki tartego sera


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Bakłażany kroimy w plastry i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Oprószamy solą i skrapiamy delikatnie oliwą. Przekręcamy na drugą stronę i robimy to samo. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 13-15 min.
  2. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy posiekaną w kostkę cebulkę, oregano, cynamon i gałkę muszkatołową ( po ok. 1/2 łyżeczki). 
  3. Na patelnię wrzucamy mięso mielone i smażymy do momentu aż odparuje puszczony przez nie sok. Całość zalewamy passatą pomidorową i dusimy ok. 10 min.
  4. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem. 
  5. W rondelku rozgrzewamy masło. Gdy się całkowicie rozpuści dodajemy mąkę i przy pomocy trzepaczki energicznie mieszamy. Gdy z mąki i masła powstanie dość gęsta masa dolewamy mleko i gotujemy na wolnym ogniu, cały czas mieszając, do momentu aż sos zacznie gęstnieć. Następnie dosypujemy ser i doprawiamy do smaku solą, gałką i pieprzem.
  6. W naczyniu żaroodpornym układamy kolejno: bakłażany, sos mięsno -pomidorowy, bakłażany, sos beszamelowy, bakłażany i całość posypujemy serem.
  7. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 40 min.
Smacznego!




This entry was posted on 1 paź 2015 and is filed under ,,,,,,,,,,,,,,. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response.

3 Responses to “Grecka Moussaka z bakłażanami”

  1. Robiłam raz, trochę się trzeba narobić, ale efekt jest rzeczywiście pychota :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zdecydowanie warto poświęcić chwilę na to danie :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...