Najlepsze zapiekanki z tuńczykiem

Po najlepszych zapiekankach z pieczarkami przyszedł czas na najlepsze zapiekanki z tuńczykiem ;) Najlepiej smakują na chrupiącej bagietce z dodatkiem dobrych oliwek i słodkiej czerwonej papryki.


SKŁADNIKI (2 porcje)


  • 1/2 niedużej bagietki albo 2 małe bułki paluchy
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 1 pomidor
  • 4-6 czarnych oliwek
  • kawałek czerwonej papryki
  • 1/2 małej cebulki cukrowej
  • 1/2 ząbka czosnku
  • 2 gałązki świeżego tymianku
  • ulubiony żółty ser lub mozarella
  • 1 łyżka majonezu


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA


  1. Bułki kroimy na pół i nacieramy ząbkiem czosnku. 
  2. W miseczce łączymy odsączonego tuńczyka, pokrojone dość drobno oliwki, cebulkę oraz paprykę.
  3. Z pomidora usuwamy gniazda nasienne kroimy w niedużą kostkę i dodajemy do reszty farszu.
  4. Na koniec dodajmy posiekany tymianek, połowę startego sera i majonez. Całość mieszamy i wykładamy na bułeczki.
  5. Na koniec posypujemy resztą żółtego sera.
  6. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 10 stopni na 10-12 min.

Smacznego!




This entry was posted on 28 cze 2016 and is filed under ,,,,,,,,,. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response.

5 Responses to “Najlepsze zapiekanki z tuńczykiem”

  1. Świetne zapiekanki! Koniecznie muszę ich spróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  2. W pierwszej chwili pomyślałam... nie jestem na diecie... ale w sumie - mamy piątek <3 wygląda pych :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zrobiłam dzisiaj. Przeee pyszne

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...