Poziomkowa pianka sernikowa

Jeden z najdelikatniejszych, lekkich i puszystych serników na zimno jakie jadłam. Połączenie serowej pianki, galaretki poziomkowej i czekolady jest po prostu genialne! Koniecznie spróbujcie :)

SKŁADNIKI (tortownica 18 cm)

masa:

  • 250g twarogu (trzykrotnie mielonego)
  • 300 ml śmietanki 30% (3-4 łyżki zostawiamy do polewy)
  • 1 galaretka poziomkowa
  • 250 ml wody
  • 2-3 łyżki cukru


spód:

  • 80g herbatników
  • 1 łyżka masła
  • 1 płaska łyżka kakao
  • 1 łyżeczka cukru pudru


wierzch:

  • 1 tabliczka gorzkiej lub mlecznej czekolady
  • truskawki


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Galaretkę rozpuszczamy w 250 ml wody, dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystudzenia,
  2. Herbatniki miksujemy, łączymy z kakao, cukrem pudrem i stopionym masłem. Całość powinna mieć konsystencję mokrego piasku. Masę wykładamy na dno tortownicy i ugniatamy. Wstawiamy do lodówki.
  3. Twaróg miksujemy z cukrem na puszystą masę. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno. Do masy serowej dodajemy stopniowo po 1 łyżce ubitą kremówkę cały czas miksując na niskich obrotach. Na końcu mała strużką wlewamy wystudzoną galaretkę i cały czas miksujemy.
  4. Gotową masę wylewamy na czekoladowo- herbatnikowy spód. Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.
  5. Tabliczkę czekolady topimy w mikrofali lub w kąpieli wodnej. Łączymy z kilkoma łyżkami kremówki i wylewamy na stężałą masę. Wstawiamy do lodówki.
  6. Gdy czekolada zastygnie dekorujemy ciasto truskawkami.

Smacznego!






This entry was posted on 4 cze 2016 and is filed under ,,,,,,,,,,,,,. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response.

2 Responses to “Poziomkowa pianka sernikowa”

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...