Pieczony schab w morelowej glazurze z jabłkiem i tymiankiem

Genialny przepis na schab! Morelowa glazura, aromatyczny tymianek i kwaskowe jabłka świetnie komponują się z pieczonym mięsem. Danie świetnie sprawdzi się na rodzinnych uroczystościach, bo przygotowanie go zajmuje kilkanaście minut, a potem wszystko robi się samo :) Przepis znalazłam tutaj i trochę go zmodyfikowałam, a przede wszystkim skróciłam czas pieczenia. Po 1h i 15 min mięso jest dobrze upieczone i soczyste. Pycha!

SKŁADNIKI (ok 10 porcji)

  • 1,5 kg schabu środkowego
  • 1 jabłko
  • 1  czerwona cebula (użyłam zwykłej)
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • 2 łyżki dżemu morelowego
  • pieprz cayenne
  • sól


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Umyte i osuszone mięso kroimy w plastry, ale nie docinamy go do końca - tak, aby mięso wciąż od spodu tworzyło jeden kawałek.
  2. Nadkrojone mięso nacieramy solą, majerankiem i dżemem morelowym.
  3. W kieszonki wkładamy po plasterku jabłka oraz cebuli.
  4. Całość oprószamy pieprzem cayenne. 
  5. Mięso układamy w naczyniu żaroodpornym. Na mięsie układamy gałązki świeżego tymianku, przykrywamy naczynie i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 1 h.
  6. Po tym czasie ściągamy pokrywkę i pieczemy jeszcze 15 min.
Smacznego!




This entry was posted on 25 wrz 2015 and is filed under ,,,,,,,,,,,,,. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response.

3 Responses to “Pieczony schab w morelowej glazurze z jabłkiem i tymiankiem”

  1. A karkówka? Zamiast schabu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z karkówką jeszcze nie próbowałam, można spróbować jak najbardziej. Polecam wybrać taką dosyć chudą, bo w przeciwnym razie bardzo się skurczy po upieczeniu.

      pozdrawiam

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...