Roladki z indyka z kurkami, serem pleśniowym i karmelizowana cebulą

Uwielbiam mięsne roladki. Dają nieograniczone pole do działania. Można do nich zapakować, wszystko, czego tylko dusza zapragnie. Ja zdecydowałam się na kurki, cebulę i ser z niebieską pleśnią. Całość owinęłam plastrami wędzonego boczku, żeby roladki się nie wysuszyły i były soczyste. Wyszło pysznie!

SKŁADNIKI 

  • 1 kg filetu z indyka (ok 8-10 porcji)
  • 250 g kurek
  • 1 duża cebula
  • 150 g sera z niebieską pleśnią
  • 8-10 plasterków wędzonego boczku
  • sól, pieprz
  • 1/2 łyżeczki brązowego cukru 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Filet z indyka kroimy na około 8-10 plastrów, które następnie rozbijamy dłonią. Oprószamy z obu stron solą i pieprzem.
  2. Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy, wrzucamy posiekaną w kostkę cebulkę, sól i cukier. Smażymy kilka minut, aż cebulka zmięknie i po tym czasie wrzucamy kurki. Całość przyprawiamy pieprzem. Smażymy do momentu, aż kurki puszczą sok, który następnie odparuje. Lekko studzimy.
  3. Ser kroimy w słupki o grubości ok. 0,5 cm. Na desce układamy plasterek boczku, na boczku rozbity kawałek indyka. Nakładamy łyżkę farszu, kawałek sera i zwijamy. Całość spinamy wykałaczką i układamy w naczyniu żaroodpornym.
  4. Nagrzewamy piekarnik do 220 stopni i pieczemy roladki przez 15 min. Następnie obniżamy temperaturę do 170 stopni i pieczemy kolejne 25 min.
Smacznego!




This entry was posted on 12 wrz 2015 and is filed under ,,,,,,,,,,,. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response.

2 Responses to “Roladki z indyka z kurkami, serem pleśniowym i karmelizowana cebulą”

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...