Ciasto z gruszkami i mlecznym kremem

Gruszki i mleko skondensowane? Od dziś jedno z moich ulubionych połączeń! Nie spodziewałam się tego, że ten duet stworzy tak ciekawy smak. Ciasto jest cudownie kruche, słodki smak mlecznego kremu przełamują soczyste gruszki. Całość jest genialna. Koniecznie spróbujcie :)

SKŁADNIKI (blaszka 20 x 30 cm)

kruche ciasto

  • 1 szklanka mąki pszennej lub orkiszowej jasnej
  • 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100g zimnego masła
  • 2 żółtka jaj


krem

  • 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
  • 1 budyń waniliowy (najlepiej niesłodzony)
  • 100 ml mleka


dodatkowo

  • 6 gruszek


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Mąkę, proszek do pieczenia i cukier mieszamy. Dodajemy żółtka i pokrojone w małe kawałki masło. Szybko zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i wkładamy do lodówki na 15-20 min.
  2. Gruszki obieramy ze skórki, kroimy na połówki i usuwamy gniazda nasienne. Następnie każdą gruszkę nacinamy, tak jak byśmy kroili ją w cienkie plasterki, ale nie docinamy do końca.
  3. Ciasto wałkujemy i przekładamy do formy, delikatnie rozciągamy i ugniatamy tak by wypełniło formę po same brzegi. Ciasto nakłuwamy widelcem.
  4. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy spód ciasta przez 8-10 min.
  5. W tym czasie podgrzewamy mleko skondensowane (cały czas mieszamy, żeby się nie przypaliło!). Budyń rozrabiamy w 100 ml mleka. Kiedy mleko skondensowane zacznie się gotować, wlewamy budyń i gotujemy na małym ogniu do momentu aż masa zgęstnieje.
  6. Podpieczony spód wyciągamy z piekarnika, układamy na nim połówki gruszek i zalewamy ciepłym kremem.
  7. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40 min.
Smacznego!







This entry was posted on 27 wrz 2015 and is filed under ,,,,,,,,,,,,. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response.

3 Responses to “Ciasto z gruszkami i mlecznym kremem”

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...