Quesadillas z figami, serem dojrzewającym, tymiankiem i rukolą

Po prostu niebo w gębie! Uwielbiam połączenie wyrazistych serów i słodkich owoców, do tego trochę pikantnej rukoli, sos - miodowo musztardowy, pszenny placek i posiłek idealny gotowy :) Jeśli lubicie figi to zakochacie się w tym quesadillas, zapewniam!

SKŁADNIKI (2 porcje)

  • 1-2 świeże figi
  • 2 placki tortilla
  • 2 plastry sera feta
  • 2 plastry ulubionego sera dojrzewającego o wyrazistym smaku
  • 2 gałązki świeżego tymianku
  • 1/4 szalotki
  • 1 garść rukoli
  • świeżozmielony pieprz


sos miodowo - musztardowy

  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżka musztardy
  • sok z 1/4 cytryny


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Figę myjemy i kroimy w plasterki. Szalotkę kroimy w piórka.
  2. Wszystkie składniki sosu mieszamy.
  3. Połowę tortilli smarujemy sosem, układamy plasterki figi, szalotkę, kruszymy oba rodzaje sera, układamy tymianek oraz rukolę i posypujemy pieprzem.
  4. Przykrywamy "suchą" częścią placka. 
  5. Rozgrzewamy grill elektryczny, piekarnik lub patelnię grillową i grillujemy pod 2-3 min z każdej strony, aż tortilla się zarumieni, a ser roztopi.
  6. Gotową quesadillas kroimy w trójkąty i od razu podajemy.

Smacznego!






Wegetariański obiad V

This entry was posted on 21 wrz 2015 and is filed under ,,,,,,,,,,,,,,,,,. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response.

9 Responses to “Quesadillas z figami, serem dojrzewającym, tymiankiem i rukolą”

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...