Roladki z bakłażana z serem feta, zapiekane w sosie pomidorowym

Bakłażan to takie warzywo, z którego zawsze można coś wyczarować. Można go zamarynować i upiec z dodatkiem  ulubionego sera, albo połączyć z czosnkiem, ziołami i podać z ugotowanym na sypko ryżem. Albo można zrobić z niego pyszne roladki, nadziewane czosnkowo-orzechową fetą, a następnie zapiec je w balsamiczno- pomidorowym sosie pachnącym rozmarynem. Pycha!



SKŁADNIKI (8-10 małych roladek)

  • 1 duży dojrzały bakłażan
  • 1/2 łyżeczki papryki wędzonej słodkiej
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól morska


nadzienie

  • 1/2 opakowania sera feta o obniżonej zawartości tłuszczu
  • 2 łyżki mielonych orzechów laskowych lub włoskich
  • 2 gałązki świeżego tymianku
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki kuminu
  • świeżozmielony pieprz


sos

  • 300ml passaty pomidorowej
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • 2 gałązki świeżego rozmarynu
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • pieprz
  • sól



SPOSÓB WYKONANIA

  1. Bakłażana dokładnie umyć i pokroić w cienkie kilkumilimetrowe plastry. Bakłażana z obu stron oproszyć papryką wędzoną i solą oraz skropić delikatnie oliwą. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok. 20 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (plastry muszą zmięknąć i dać się be problemu zwijać).
  2. W miseczce rozgnieść widelcem ser feta, dodać zmielone orzechy, przeciśnięty przez praskę czosnek, listki tymianku, kumin oraz doprawić do smaku pieprzem.
  3. Na każdym plastrze bakłażana rozsmarować cienką warstwę serowego nadzienia i zwinąć w roladkę. Układać w naczyniu żaroodpornym, końcówką do dołu.
  4. W miseczce umieścić wszystkie składniki sosu (należy oberwać listki rozmarynu, gałązki wyrzucić, a listki posiekać i dodać do sosu).
  5. Roladki zalać sosem i piec ok 15-20 minut w 180 stopniach.

Smacznego!


This entry was posted on 11 sty 2015 and is filed under ,,,,,,,,. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response.

Leave a Reply

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...