Kuskus z granatem i pomarańczowe pesto z rukoli

Lekka, kolorowa sałatka z kuskusu, doprawionego sokiem z cytryny i świeżą natka pietruszki, które wydobywają z kuskusu cały jego smak. Do tego małe rubinowe groszki, czyli pestki z granatu i pesto z rukoli oraz nerkowców. Świetnie nadaje się na lunch, a w połączeniu z kurczakiem czy białą rybą będzie pysznym obiadem.


SKŁADNIKI (3-4 porcje)


  • 1 szklanka kuskus
  • 1 szklanka wody
  • 1 szalotka
  • 1/2 granatu
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • sok z 1/2 cytryny

pesto


  • 4 garści rukoli
  • sok z 1 pomarańczy
  • 1/2 szklanki orzechów nerkowca
  • 3 łyżki oleju z pestek winogron
  • 1 łyżka oliwy aromatyzowanej papryczką chilli (można pominąć)
  • duża szczypta imbiru
  • sól i pieprz do smaku


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA


  1. Kuskus umieścić w miseczce, zalać wrzątkiem, przykryć talerzem i odstawić na kilka minut aż wchłonie całą wodę.
  2. Po kilku minutach rozmieszać go widelcem i odstawić do wystudzenia. 
  3. Do kuskusu dodajemy sok z 1/2 cytryny, posiekaną natkę pietruszki, posiekaną drobno szalotkę, pestki granatu oraz dorpawiamy solą i pieprzem do smaku. Wszystko razem mieszamy.
  4. W kielichu blendera umieszczamy wszystkie składniki pesto i miksujemy na gładką masę. Doprawiamy do smaku. 
  5. Na talerz nakładamy sałatkę z kuskus i polewamy ją pesto. Można podawać samodzielnie lub z mięsem czy rybą.

Smacznego!



Niskokaloryczny styczeń Zdrowy obiad

This entry was posted on 4 sty 2015 and is filed under ,,,,,,,,. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response.

Leave a Reply

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...