Pages

20 paź 2015

Pikantne Stripsy w chrupiącej panierce

Pyszne, soczyste kawałki kurczaka w chrupiącej panierce. Są pyszne! Swój genialny smak zawdzięczają długiemu marynowaniu w aromatycznej zalewie, która sprawia, że mięso jest po prostu pyszne. Jeśli nie lubicie panierowanego mięsa, polecam zamarynować mięso w ten sposób i upiec lub usmażyć saute :)

SKŁADNIKI

  • 2 podwójne piersi z kurczaka


zalewa

  • 4 szklanki wody
  • 1,5 łyżki soli gruboziarnistej
  • 3 łyżki cukru muscovado
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 świeżej papryczki chilli ( można więcej)
  • 1 płaska łyżka słodkiej papryki
  • 1 płaska łyżka ostrej papryki
  • 3 łyżki oleju o łagodnym smaku


panierka

  • 1 szklanka mąki kukurydzianej
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka pieprzu cayenne
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 2-3 jajka


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Wszystkie składniki zalewy dokładnie mieszamy ( czosnek przeciskamy przez praskę, a papryczkę drobno siekamy).
  2. Kurczaka kroimy w dość cienkie kawałki o długości ok. 8-10 cm (mi wyszło w sumie ok. 20 kawałków).
  3. Kurczaka wkładamy do zalewy i odstawiamy na noc do lodówki.
  4. Wszystkie składniki panierki poza jajkami łączymy ze sobą. Jajka wybijamy do oddzielnego naczynia i roztrzepujemy. 
  5. Kawałki kurczaka obtaczamy w panierce, w jajku i ponownie w panierce.
  6. Na patelni rozgrzewamy olej, tak aby pokrywał mięso do połowy.
  7. Na rozgrzany olej wkładamy kawałki kurczaka i smażymy z dwóch stron po ok. 2-3 min. Najlepiej na początek usmażyć jeden kawałek aby sprawdzić, czy mięso w środku nie jest surowe.
  8. Usmażone mięso wykładamy na ręcznik papierowy, tak aby odsączyć nadmiar tłuszczu.

Smacznego!




4 komentarze:

  1. Uwielbiam, tylko dlaczego musi być tak tuczące i niezdrowe?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. czasem można zgrzeszyć ;)
      na blogu jest też wersja zdrowsza, pieczona bez tłuszczy również pyszna, polecam :)

      Usuń
  2. Uwielbiam takiego soczystego kurczaka w chrupiącej panierce. Pyszności!:)

    OdpowiedzUsuń