Pages

24 paź 2015

Pełnoziarnista tarta ze śliwkami i cynamonem

Pyszna, jesienna, cudownie krucha tarta, z mnóstwem śliwkowego nadzienia, które delikatnie wypływa po przekrojeniu ciasta. Do tego aromat rozgrzewającego cynamonu i można na chwilę zapomnieć o całym świecie ;)






SKŁADNIKI (forma 26 cm)

kruche ciasto

  • 1,5 szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej ( lub pszennej pełnoziarnistej)
  • 150g zimnego masła
  • 3 łyżki cukru muscovado
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 żółtka jaj


nadzienie

  • 20 średniej wielkości śliwek
  • 1 łyżka skrobi kukurydzianej lub kisielu owocowego
  • 3 łyżki cukru/ksylitolu/ lub innego słodzidełka (można więcej)
  • 1/2 łyżeczki cynamonu (można więcej)



SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Mąkę łączymy z cukrem i proszkiem do pieczenia, przesiewamy na stolnicę. Dodajemy żółtka i masło pokrojone w mniejsze kawałki. Szybko zagniatamy ciasto, owijamy folią spożywczą i wkładamy na 10 min do zamrażarki.
  2. W tym czasie przekrawamy śliwki na pół. Wrzucamy do rondelka, zasypujemy cukrem i cynamonem i dusimy kilka minut, śliwki powinny zmięknąć i puścić sok. Następnie zmniejszamy ognień i dusimy jeszcze kilka minut, tak aby nadmiar soku odparował. Skrobię kukurydzianą lub kisiel rozrabiamy w 2-3 łyżkach wody i dodajemy do śliwek. Zagotowujemy. Masa powinna zgęstnieć.
  3. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Odkrawamy 1/3 ciasta i chowamy do lodówki. Pozostałą część rozwałkowujemy i wykładamy nim formę do tarty ( nie ma potrzeby smarowania formy masłem, ciasto ładnie odejdzie). Ciasto nakłuwamy widelcem i wkładamy do piekarnika na 8 min. (Jeśli ciasto zamarznie zbyt mocno i nie będzie można go rozwałkować, wystarczy je zetrzeć na tarce z grubymi oczkami i równomiernie ugnieść w formie).
  4. Na podpieczony spód wykładamy nadzienie.
  5. Pozostałe ciasto rozwałkowujemy kroimy w paski o szerokości ok. 3 cm i układamy na owocowym nadzieniu tworząc kratkę.
  6. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 35-40 min.
  7. Gotowe ciasto podajemy z gałką lodów waniliowych lub oprószamy cukrem pudrem.
Smacznego!





8 komentarzy:

  1. Świetna tarta :). Proszę podać rozmiar tortownicy.

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj, pomyliłam się. Chodzi oczywiście o formę do tarty :).

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmmm już wyobrażam sobie te ciepłe śliwki! Z lodami bym zjadła :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  4. Z pewnych względów od dłuższego czasu nie jem śliwek

    OdpowiedzUsuń
  5. I want to start a blog to write about everything that happens at school and
    with friends…anonymously…any sugestions?.

    Try to check my blog: 강남오피
    (jk)

    OdpowiedzUsuń