Pages

30 lis 2015

Aromatyczna pierś z kurczaka pieczona w jogurcie

Soczysta i delikatna - po prostu pyszna. Smakuje świetnie na ciepło i na zimno, a ze słodkimi granatami, świeżą kolendrą i krem fraiche wprost bajkowo :)

SKŁADNIKI

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 150g jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka czarnego sezamu
  • 1 płaska łyżeczka wędzonej papryki słodkiej (lub zwykłej słodkiej)
  • 1 płaska łyżeczka oregano
  • 1/2 łyżeczki kuminu
  • 2 ząbki czosnku
  • 1-2 łyżki oliwy truflowej
  • pieprz
  • sól


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Jogurt naturalny łączymy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, papryką, kuminem, oregano i oliwą truflową.
  2. Pierś z kurczaka solimy i pieprzymy. Wkładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy marynatą, tak aby pokryła całe mięso. Odstawiamy na 30 min.
  3. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Kurczaka pieczemy ok 15-18 min ( w zależności od grubości mięsa).
  4. Świetnie smakuje ze świeżą kolendrą, pestkami granatów i creme fraiche.

Smacznego!



1 komentarz:

  1. Zdjęcia jak z najlepszej książki kucharskiej, piękne! W wędzonej papryce jestem zakochana, więc przepis wykorzystam na pewno, lekko i pysznie!

    OdpowiedzUsuń