Pages

21 lis 2015

Pieczone frytki z batatów z kuminem i pieprzem cayenne

Bataty, czyli słodkie ziemniaki, to warzywo które daje w kuchni niezłe pole do popisu. Można z niego przyrządzać zupy kremy, pasty, puree, podawać jako dodatek do potraw, a nawet piec ciasta! W każdej postaci są pyszne. Pieczone z dodatkiem pieprzu cayenne i delikatnego creme fraiche smakuję wręcz rewelacyjnie.

SKŁADNIKI ( 2 porcje)

  • 1 duży batat
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1/2 łyżeczki kuminu
  • 3-4 łyżki oleju ryżowego /rzepakowego

dodatkowo

  • 1/2 granatu
  • 1/4 pęczka kolendry lub natki pietruszki
  • 3-4 łyżki creme fraiche


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Bataty obieramy ze skórki. Kroimy w ok. 0,5 cm plastry i następnie w paski, tak aby uzyskać kształt frytek,
  2. Frytki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  3. W szklance mieszamy pieprz cayenne, kumin oraz oliwę. Polewamy bataty i mieszamy je z marynatą, tak aby pokryła każdą frytkę.
  4. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok. 25 -30 min.
  5. Upieczone frytki wykładamy na talerz posypujemy pestkami granatu oraz kolendrą lub natką pietruszki, Podajemy z creme fraiche.
Smacznego!





6 komentarzy:

  1. No i proszę, już wiem, co jutro będzie na obiad :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Smacznie i prosto :) Chętnie wypróbujemy!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja to z kilo bym zjadł jak moja krysia a nie jak na obrazku 100gram pokazane kutwa. Pozdrawiam tych co potrafią zjeść kutwa

    OdpowiedzUsuń
  4. Mozna zjesc i 2kg, nikt nie broni :) a jak pyszne to i 3kg nawet ;)

    OdpowiedzUsuń