Pages

17 gru 2015

Śledzie z żurawiną, duszoną cebulą i czerwonym winem

Ten przepis gości co roku na wigilijnym stole w moim domu. Niby taki prosty, żadnych wyszukanych składników, a smak po prostu boski :) Czerwone wino i słodko-kwaśna żurawina świetnie komponują się z kawałkami śledzia. Polecam, nie tylko na święta.

SKŁADNIKI

  • 400-500g filetów śledziowych
  • 6 średnich cebul
  • 2 łyżki suszonej żurawiny 
  • 1 łyżka miodu
  • 1,5 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 5-6 łyżek czerwonego wytrawnego wina
  • pieprz


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Cebule obieramy i kroimy w piórka. W niewielkiej ilości oleju dusimy cebulkę, aż będzie miękka.
  2. Dodajemy wino, miód i koncentrat oraz żurawinę i dusimy jeszcze kilka minut.
  3. Doprawiamy pieprzem do smaku ( nie solimy, bo śledzie są słone). Studzimy.
  4. Śledzie kroimy w nieduże 5 cm kawałki,
  5. Układamy w słoiku na przemian warstwę śledzi i warstwę suszonej cebuli.

Smacznego!



1 komentarz: