Pages

24 gru 2015

Błyskawiczne śledzie w śmietanie z jabłkiem i octem ryżowym

Szybki i pyszny pomysł na śledzie, nie tylko na święta. Ocet ryżowy podkręca smak śmietanowego sosu i przełamuje słodycz jabłek. Polecam!


SKŁADNIKI


  • 400g filetów śledziowych
  • 150 ml kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 płaska łyżeczka cukru pudru
  • 2-3 łyżki octu ryżowego (można więcej)
  • 1 duże jabłko
  • 1 duża cebula
  • pieprz


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA


  1. Jabłko obieramy ze skórki i kroimy w kostkę o boku 0,5 cm. Cebulę kroimy w kostkę o tej samej wielkości co jabłko.
  2. Śmietanę łączymy z majonezem, cukrem pudrem i octem ryżowym.
  3. Śledzie kroimy w ok. 5 cm kawałki i mieszamy z jabłkiem oraz cebulą. Całość zalewamy śmietanowym sosem i przekładamy do słoiczków.

Smacznego!



2 komentarze: