Pages

30 gru 2015

Truskawkowa chmurka

To ciasto było absolutnym hitem tegorocznych świąt :) Choć nie ma w sobie cynamonu, maku ani skórki pomarańczowej to swoją owocową świeżością i puszystą bezą podbiło gusta domowników. Już mam zamówienia na kolejne blaszki :)

SKŁADNIKI (blaszka 25 x 40 cm)

kruche ciasto
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 100g zimnego masła
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego Delecta
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta
  • 3 żółtka jaj


masa śmietanowa

  • 250 ml śmietanki kremówki
  • 500g mascarpone
  • 1 cukier wanilinowy Delecta
  • 1-2 łyżki ekstraktu waniliowego


galaretka truskawkowa

  • 3 opakowania galaretki truskawkowej 
  • 600g mrożonych truskawek


beza z migdałami

  • 3 białka
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 50g płatków migdałowych
  • posypka truskawkowy maczek Delecta


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Mąkę przesiewamy na stolnicę, łączymy z kawałkami zimnego masła, cukrem wanilinowym proszkiem do pieczenia oraz żółtkami i szybko zagniatamy ciasto. Formujemy w kulę, owijamy formą i wkładamy na 45 min do lodówki.
  2. Ciasto rozwałkowujemy i przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Ciasto nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 18-20 min. Wyjąć z piekarnika i wystudzić.
  3. Białka ubijamy na sztywno. Następnie, cały czas miksując, dodajemy po łyżce cukru pudru, na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną. Lśniącą masę przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, posypujemy migdałami i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 110-120 stopni na ok 1h-1h i 20 min. (Forma powinna mieć takie same wymiary jak ta w której piekliśmy kruchy spód).
  4. Galaretki rozpuścić w 750 ml gorącej wody. Do gorącej galaretki wrzucamy zamrożone truskawki i mieszamy. Gdy galaretka zacznie tężeć (to bardzo ważne! inaczej galaretka wsiąknie w ciasto) wylewamy ją na kruche ciasto i wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.
  5. Schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno. Następnie dodajemy cukier wanilinowy, ekstrakt waniliowy oraz mascarpone i dokładnie mieszamy.
  6. Na galaretkę wykładamy masę śmietanową i równomiernie rozprowadzamy po całej powierzchni.
  7. Na masę śmietanową przekładamy wystudzoną bezę i posypujemy truskawkowym maczkiem. Całość wstawiamy na noc do lodówki. Ciasto można przechowywać do 3-4 dni w lodówce.

Smacznego!





Wypiekamy świątecznie, kolorowo, naturalnie…

8 komentarzy:

  1. WoW! Cudo...!
    p.

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie ma to jak truskawki w zimie. Ostatnio piłam koktajl;)
    Ciacho faktycznie wygląda nieziemsko. Nie dziwie się, że tak posmakowało;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadzam się!Takie przywołanie lata, choć na chwilkę :)

      Usuń
  3. szukam i szukam źródła przepisu i znaleźć nie mogę ...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ciasto wzorowane jest na malinowej chmurce, która podbiła internet jakiś czas temu :)

      Usuń
  4. Gdyby tylko na niebie były takie chmurki, rozmarzyłam się :)

    OdpowiedzUsuń