Piernikowe brownie z karmelem i orzechami

Mocno czekoladowe, wręcz wytrawne ciasto, słodki karmel, chrupiące orzechy i nuta korzennych przypraw - to się nie mogło nie udać! :) Ciasto jest przepyszne, upieczcie przy najbliższej okazji, albo i nawet... bez okazji :)

SKŁADNIKI (blacha 25 x 25 cm)

  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady ( użyłam 70% kakao)
  • 120g masła
  • 1 duża łyżka kakao
  • 4 jajka
  • 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej lub orkiszowej jasnej
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego Delecta
  • 1 łyżka przyprawy do piernika
  • 150g orzechów (najlepiej pecan, włoskich lub laskowych)
  • 400g masy kajmakowej
  • 1 opakowanie posypki karmelowej Delecta


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Masło topimy ( w rondelku lub w mikrofali). Do roztopionego masła dodajemy połamaną czekoladę i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Dodajemy cukier wanilinowy, przyprawę do piernika oraz kakao i dokładnie mieszamy.
  2. Jajka wybijamy do oddzielnej miseczki. Masę czekoladową miksujemy na niskich obrotach i dodajemy po jednym jajku, cały czas miksując. Dodać mąkę i delikatnie zmiksować do całkowitego połączenia składników.
  3. Orzechy podprażamy na suchej patelni kilka minut, aż staną się chrupiące. Delikatnie siekamy i dodajemy do masy czekoladowej.
  4. Foremkę o wymiarach 25x25 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy połowę masy czekoladowej. Na masę czekoladową wykładamy połowę masy kajmakowej i rozprowadzamy po całej powierzchni ciasta. Wykładamy druga część ciasta oraz pozostałą cześć kajmaku, postępujemy tak samo jak w przypadku pierwszej warstwy.
  5. Gotowe ciasto wstawiamy na ok 30 -35 min do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
  6. Jeszcze ciepłe ciasto posypujemy karmelową posypką, a następnie całość studzimy.

Smacznego!



Wypiekamy świątecznie, kolorowo, naturalnie…

This entry was posted on 3 sty 2016 and is filed under ,,,,,,,,,,. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response.

7 Responses to “Piernikowe brownie z karmelem i orzechami”

  1. Odpowiedzi
    1. to w tym cieście na pewno można wyczuć jego delikatną nutę :)

      Usuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  3. Piernik ma bardzo charakterystyczny smak i muszę przyznać, że jak dla mnie nie wiem czy będzie pasował w połączeniu z brownie. Tym bardziej, że jak wykonuję to ciasto z porad https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/porady/desery-i-przekaski/jak-upiec-idealne-brownie/ to wiem, że moim głównym składnikiem będzie czekolada.

    OdpowiedzUsuń
  4. Witam czy można dać mąkę pełnoziarnistą?? :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Witam czy można dać mąkę pełnoziarnistą?? :)

    OdpowiedzUsuń

  6. I amazed with the research you made to make this actual submit incredible.
    Great activity!

    Have a look at my homepage; 휴게텔
    (jk)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...