Tak na ostatnią chwilę, mam jeszcze dla Was przepis na proste i pyszne babeczki z orzeźwiającym aromatem cytryny. Ich przygotowanie zajmuje około 30 minut, a składniki do ich wykonania na pewno znajdą się w kuchennych szafkach, dzięki czemu można je przygotować wtedy, gdy niespodziewanie najdzie nas ochota na coś pysznego. To są ulubione babeczki mojej siostry, która zawsze wcina je bez opamiętania :) Co ciekawe, zawsze wychodzą najlepsze gdy robimy je razem. Nie inaczej było i tym razem, babeczki wyszły idealne, a uśmiech na twarzy mojej siostry perfekcyjny :) Polecam, nie tylko na święta!
SKŁADNIKI (12 sztuk)
- 1,5 szklanki mąki
- 50 g masła
- 0,5 szklanki cukru lub ksylitolu
- cukier cytrynowy Delecta
- sok i skórka otarta z 1 cytryny
- 3/4 szklanki mleka
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia Delecta
- 1/2 łyżeczki sody
syrop:
- sok z 1 cytryny
- 2 łyżki rumu lub likieru cytrynowego
- 3 łyżki cukru
- 1 opakowanie cukru cytrynowego Delecta
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Masło roztopić w rondelku lub w mikrofali.
- W jednej miseczce wymieszać cukier, mąkę, proszek do pieczenia oraz sodę.
- W drugiej miseczce wymieszać sok i skórkę z cytryny z roztrzepanym jajkiem, roztopionym masłem oraz mlekiem.
- Suche składniki mieszamy z mokrymi przy pomocy szpatułki lub łyżki.
- Napełniamy foremki do babeczek do 3/4 wysokości i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 25 min.
- Babeczki studzimy i wyjmujemy z foremek.
- W rondelku umieszczamy sok z cytryny, rum oraz cukier cytrynowy, oraz cukier. Gotujemy kilka minut, aż cukier się roztopi i wszystkie składniki utworzą gesty syrop.
- Babeczki nakłuwamy patyczkiem do szaszłyków (dość gęsto) i nasączamy syropem. Zostawiamy do całkowitego wystudzenia.
uwielbiam świąteczne babeczki <3
OdpowiedzUsuńpyszne i urocze :)
OdpowiedzUsuńRadosnych Świąt!
Fantastyczne babeczki. Kupiłaś mnie nimi, bo kocham wszystkie cytrynowe wypieki:D
OdpowiedzUsuń