Pages

22 mar 2016

Jajka faszerowane na dwa sposoby

Faszerowane jajka obowiązkowo muszą pojawić się na wielkanocnym stole. Tak naprawdę można je nadziewać wszystkim na co tylko mamy ochotę. Ja miałam ochotę na suszone pomidory oraz ser pleśniowy i miodową musztardę. Wyszło pysznie :)

SKŁADNIKI (20 połówek)

  • 10 jaj
  • 5 suszonych pomidorów
  • 1 łyżka majonezu
  • kilka listków świeżej bazylii
  • 50g sera z niebieską pleśnią
  • łyżeczka musztardy miodowej
  • łyżka majonezu
  • szczypiorek
  • pieprz
  • sól

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Jajka wkładamy do rondelka z zimną wodą, Nastawiamy minutnik na 13 minut i gotujemy. Po tym czasie wyjmujemy jajka i wkładamy do miski z zimną wodą.
  2. Jajka obieramy kroimy na pół i delikatnie wyjmujemy żółtka.
  3. Suszone pomidory kroimy w drobną kosteczkę, łączymy z majonezem i żółtkami z 5 jaj. Doprawiamy solą i pieprzem. Napełniamy połówki jaj i na koniec posypujemy świeżą bazylią.
  4. Ser pleśniowy kroimy w drobniutką kostkę, łączymy z żółtkami z 5 jaj, majonezem i musztardą. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Napełniamy połówki jaj i na koniec posypujemy szczypiorkiem.
Smacznego!



1 komentarz: