Sernik z nerkowców, nernik, nerkownik - w sieci można znaleźć wiele nazw dla tego deseru. Cóż to takiego? To pyszne wegańskie ciasto przygotowane na bazie orzechów nerkowca i ulubionych dodatków. Ciasto nie zawiera ani grama białego cukru i jest pełne zdrowia. A przy tym jest bardzo proste w przygotowaniu. Świetnie smakuje również lekko zmrożone.
- 250g nerkowców
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 3 łyżki mąki kokosowej lub wiórków kokosowych
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii
- 200g mrożonej żurawiny
- 2 łyżki miodu (można więcej)
- 2 łyżki soku z cytryny
- 100g daktyli
- 50g suszonej żurawiny
- 1 łyżka nasion chia
- 1 łyżka kakao
- płatki migdałów
- suszona żurawina
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Nerkowce zalewamy wodą i odstawiamy na noc aby zmiękły.
- Daktyle i żurawinę zalewamy wrzątkiem na 1-2h przed przygotowaniem.
- Żurawinę, miód oraz sok z cytryny umieszczamy w garnuszku i podgrzewamy, aż do momentu gdy żurawina zacznie pękać, a sos lekko gęstnieć. Zdejmujemy z ognia i lekko studzimy. Przecieramy przez sito, aby pozbyć się skórek i pesteczek.
- Orzechy nerkowca odcedzamy i umieszczamy w misie blendera. Dodajemy olej kokosowy, mąkę kokosową i ekstrakt waniliowy. Miksujemy, aż do uzyskania gładkiej kremowej masy. Dodajemy przetarty mus żurawinowy i miksujemy dalej.
- Namoczone daktyle i żurawinę, łączymy z kakao i miksujemy na gładką masę.
- Na spód tortownicy wykładamy daktylowy spód. Na spodzie rozprowadzamy żurawinowo- kokosową masę z nerkowców. Wstawiamy na 2-3h do lodówki.
- Dekorujemy migdałami i suszoną żurawiną. Przechowujemy w lodówce.
Smacznego!
Nerkownik zawiera całą masę superfoods, których szeroki wybór można znaleźć w sklepie internetowym: www.sklepagnex.pl.
Wygląda niezwykle delikatnie :) Pysznie!
OdpowiedzUsuń