Faszerowane jajka obowiązkowo muszą pojawić się na wielkanocnym stole. Tak naprawdę można je nadziewać wszystkim na co tylko mamy ochotę. Ja miałam ochotę na suszone pomidory oraz ser pleśniowy i miodową musztardę. Wyszło pysznie :)
- 10 jaj
- 5 suszonych pomidorów
- 1 łyżka majonezu
- kilka listków świeżej bazylii
- 50g sera z niebieską pleśnią
- łyżeczka musztardy miodowej
- łyżka majonezu
- szczypiorek
- pieprz
- sól
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Jajka wkładamy do rondelka z zimną wodą, Nastawiamy minutnik na 13 minut i gotujemy. Po tym czasie wyjmujemy jajka i wkładamy do miski z zimną wodą.
- Jajka obieramy kroimy na pół i delikatnie wyjmujemy żółtka.
- Suszone pomidory kroimy w drobną kosteczkę, łączymy z majonezem i żółtkami z 5 jaj. Doprawiamy solą i pieprzem. Napełniamy połówki jaj i na koniec posypujemy świeżą bazylią.
- Ser pleśniowy kroimy w drobniutką kostkę, łączymy z żółtkami z 5 jaj, majonezem i musztardą. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Napełniamy połówki jaj i na koniec posypujemy szczypiorkiem.
Smacznego!
Tak podam w tym roku jajka!
OdpowiedzUsuń