Tuńczyk teriyaki z pikantna salsa z nektarynek

Ryba i owoce? Zdecydowanie tak! To na pozór dziwne połączenie, do tej pory zawsze kończyło się w mojej kuchni sukcesem. Koniecznie spróbujcie tego połączenia- krwisty stek z tuńczyka w marynacie teriyaki i salsa z nektarynek, z dodatkiem marynowanego imbiru i świeżozmielonego pieprzu. Pycha!

SKŁADNIKI (1-2 porcje)

  • 1 stek z tuńczyka (200-250g)
  • 2 łyżki sosu teriyaki
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka czarnego sezamu
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 1 łyżeczka posiekanej papryczki chilli

salsa

  • 3 nektarynki
  • 1 łyżka marynowanego imbiru
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • świeżozmielony pieprz
  • świeża kolendra

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Sos teriyaki łączymy z sosem sojowym, papryczką chilli, olejem sezamowym i czarnym sezamem. Nacieramy tuńczyka powstałą marynatą ze wszystkich stron i odkładamy na 15 min.
  2. Nektarynkę kroimy w drobną kostkę. Rozgrzewamy łyżkę oliwy z chilli, dodajmy ocet ryżowy i cukier. Dusimy kilka minut, aż nektarynki puszczą sok. Zdejmujemy z ognia. Dodajemy drobno posiekany marynowany imbir, a następnie doprawiamy pieprzem i zostawiamy do przestudzenia.
  3. Na rozgrzaną patelnie grillową lub grilla wrzucamy stek z tuńczyka i grillujemy po ok. 2-2,5 min z każdej strony. Tuńczyk będzie przypieczony z zewnątrz i krwisty w środku. 
  4. Rybę kroimy w plastry i podajemy z salsą.
Smacznego!







This entry was posted on 15 maj 2016 and is filed under ,,,,,,,,,,,. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response.

2 Responses to “Tuńczyk teriyaki z pikantna salsa z nektarynek”

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...