Coś wspaniałego! Ten srobet jest po prostu idealny - idealnie truskawkowy, idealni słodki, idealnie alkoholowy. Choć oczywiście jego zawartość % można dostosować do własnych potrzeb;) I co najważniejsze, do jego przygotowania nie jest potrzebna maszyna do lodów, wystarczy zwykły blender z mocna końcówką.
SKŁADNIKI
- 500g oszypułkowanych truskawek
- sok z 1/2 cytryny
- 2-4 łyżki cukru pudru (w zależności od słodkości truskawek)
- 80 ml tequilli (można więcej)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Oszypułkowane truskawki umieszczamy w plastikowym lub silikonowym pojemniku i mrozimy przez ok. 4-5 h.
- Kiedy truskawki zamarzną "na kamień". Blendujemy je na gładką masę.
- Dodajemy cukier puder rozmieszany z tequilla i sokiem z cytryny.
- Można podawać od razu, ale polecam całość wkłożyć na ok. 1h do zamrażarki, żeby sorbet uzyskał odpowiednią konsystencję. Szczególnie jeśli użyliście sporo tequilli :)
Smacznego!
Mniam! Świetny pomysł na orzeźwiający deser!:)
OdpowiedzUsuńJest pyszny, polecam! :)
UsuńBrudny paznokiec,czy mi sie zdaje
OdpowiedzUsuń