Pages

8 cze 2016

Sałatka z młodych ziemniaków

W prostocie tkwi siła. Dawno nie jadłam tak prostej i pysznej sałatki. Najlepiej smakuje z dużą ilością koperku i ogórkami gruntowymi. Jeśli zostało Wam trochę młodych ziemniaków z obiadu, już wiecie jak je wykorzystać! :)

SKŁADNIKI (3-4 porcje)

  • ok. 20 malutkich ugotowanych młodych ziemniaków
  • 3-4 średnie ogórki gruntowe
  • 1 cebula cukrowa
  • kilka łodyżek szczypiorku
  • kilka gałązek koperku


sos
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • 1 płaska łyżka majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sól
  • pieprz


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Młode ziemniaczki kroimy na ćwiartki (moje były wielkości orzechów włoskich).
  2. Ogórki obieramy ze skórki i kroimy w półtalarki.
  3. Cebulę kroimy w piórka. Jeśli cebula jest duża to kroimy piórka na pół.
  4. Siekamy szczypiorek i koperek.
  5. Wszystkie składniki wrzucamy do miski i delikatnie mieszamy. 
  6. Majonez, jogurt i musztardę dokładnie mieszamy i łączymy z pozostałymi składnikami.
  7. Doprawiamy do smaku z solą i pieprzem.

Smacznego!





4 komentarze:

  1. Świeżych ogórków jeszcze nie dodawałam, koniecznie muszę spróbować :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nada się jako świetny dodatek do grilla.

    OdpowiedzUsuń