Pages

9 lip 2016

Malinowe pancakes z białą czekoladą

Są genialne! Puszyste, kwaśne od malin i słodkie od białej czekolady. Z odrobiną jogurtu i listkami świeżej mięty smakują obłędnie!


SKŁADNIKI (ok. 30 sztuk)


  • 2 szklanki mąki
  • 1,5 szklanki maślanki
  • 2 łyżki roztopionego masła 
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • ok. 30 malin
  • 1/2 tabliczki białej czekolady


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA


  1. Mąkę, proszek do pieczenia, cukier i sól wymieszać. W drugim naczyniu połączyć ze sobą roztrzepane jajka, maślankę i masło. Suche składniki połączyć z mokrymi i delikatnie wymieszać.
  2. Maliny delikatnie rozgnieść widelcem, tak aby pozostały kawałki owoców. Czekoladę drobno posiekać.
  3. Owoce i czekoladę dodać do masy i delikatnie wymieszać.
  4. Placki smażyć na suchej nieprzywierającej patelni, Gdyby pierwsze placki przywierały do patelni można ją posmarować delikatnie olejem. Smażyć na złotobrązowy kolor.
  5. Podawać ze świeżą miętą i jogurtem.

Smacznego!



2 komentarze:

  1. Idealne na weekendowe śniadanie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Połączenie smaków idealne! Oj zjadłabym :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń