Pages

3 sie 2016

Ogórki w zalewie musztardowej

W ciągu ostatnich tygodni w końcu udało mi się wygospodarować co nieco czasu i pozamykać trochę lata w słoikach :) Pod nóż poszły wiśnie, brzoskwinie, morele, maliny, porzeczki, pomidory, papryka, rabarbar i ogórki. A na tym jeszcze nie koniec. Część przetworów już zaczęła w zastraszającym tempie znikać ze spiżarnianych półek, więc próżna nadzieja, że doczekają zimy :) Najwięcej zniknęło słoików z ogórkami w zalewie musztardowej, które są fantastyczne! Koniecznie spróbujcie, będziecie mile zaskoczeni ich smakiem. Przepis znalazłam tutaj.

SKŁADNIKI

  • 2,5 kg ogórków gruntowych
  • na każdy słoik : 2 kulki ziela angielskiego, 4 ziarnka czarnego pieprzu, 1/4 łyżeczki gorczycy


zalewa:

  • 0,5 l wody
  • 2/3 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki octu
  • 1 łyżka soli
  • 3 łyżki musztardy sarepskiej


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Składniki zalewy umieszczamy w garnku, zagotowujemy i zostawiamy do całkowitego wystudzenia.
  2. Ogórki obieramy ze skórki i kroimy na ćwiartki.
  3. Układamy ciasno w słoiku i zalewamy chłodną zalewą. Zakręcamy i pasteryzyjemy (wstawiamt do garnka z wodą sięgającą do 2/3 słoików i gotujemy do momentu aż nakrętki słoików będą gorące).

Smacznego!



3 komentarze:

  1. Uwielbiam ogórki w musztardzie! <3
    Chyba też zdecyduję się w tym roku na kilka słoików.
    Dodaję do obserwowanych i pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń