Truflowe kule orzechowo- czekoladowe

Przepyszne domowe trufelki, mocno kakaowe, z dodatkiem masła orzechowego i rumu, który zaostrza i doskonale podbija intensywny smak kakako. Szybkie i proste, idealne dla niespodziewanych gości :)


SKŁADNIKI (ok. 25 kuleczek)

  • 100g herbatników
  • 100g masła
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 2 łyżki kakao
  • 4-5 łyżek mleka w proszku 
  • 3-4 łyżki cukru
  • 40 ml ciemnego rumu (wódki, koniaku)
  • 50-100 ml śmietanki kremówki
  • ok. 25 orzechów laskowych
  • kakao i cukier puder do obtoczenia


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Herbiatniki mielimy w blenderze na gruby piasek. Dodajemy mleko w proszku, cukier oraz kakao i krótko miksujemy do połączenia składników. Przekładamy masę do miski.
  2. Dodajemy roztopione masło i masło orzechowe, rum oraz śmietankę kremówkę (50 ml) i dokładnie mieszamy. Jeśli masa jest zbyt rzadka dodajemy mleka w proszku, jeśli zbyt gęsta dolewamy śmietanki. Masa ma być dość zwarta, łyżka wbita w masę powinna nieznacznie opadać.
  3. Gotową masę wstawiamy do lodówki na ok 1h aby stężała.
  4. Ręce zwilżamy zimną wodą i z masy formujemy kule o wielkości orzecha włoskiego. W środek każdej kulu wkładamy orzech laskowy. Gotowe kule obtarzamy w kakao lub cukrze pudrze. Przechowujemy w lodówce.
Smacznego!







This entry was posted on 9 paź 2016 and is filed under ,,,,,,,,,,. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response.

One Response to “Truflowe kule orzechowo- czekoladowe”

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...