Przepis znalazłam tutaj. Te pierniczki są fenomenalne! Smakują obłędnie! A wyglądają conajmniej tak dobrze, jak smakują :) Jeśli macie w szufladach foremki "stemple" albo drewniane foremki z wzorkiem np. takie, to czym prędzej je wyciągnijcie! Te pierniczki po prostu muszą pojawić się na świątecznym stole!
- 3 i 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżka kakao
- 1 opakowanie przyprawy do pierników
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 230 g masła
- 3/4 drobnego cukru do wypieków
- 1 jajko
- 1/2 szklanki melasy
- 2 łyżki miodu
(W tym przepisie jedna szklanka odpowiada 230 ml, a nie 250 ml)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
- W misce mieszamy suche składniki: mąke, kakao, przyprawę do piernika, sodę i sól. Odstawiamy
- W misie miksera umieszczamy masło i cukier. Ucieramy do powstania jasnej i puszystej maślanej masy, trwa to ok. 5 minut. Następnie wbijamy jajko i ucieramy do całkowitego połączenia. Dodajemy melasę, miód i dalej ucieramy.
- Do mokrych dodajmy suche składniki i miksujemy do całkowitego połączenia.
- Ciasto uformować w kulę, owinąć folią i schłodzić w lodówce przez całą noc.
- Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość/ głębokość foremek. Wycinamy pierniczki i układamy na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia (drewniane foremki, które miały skomplikowane wzory delikatnie smarowałam olejem, dzięki czemu pierniczki łatwo wyskakiwały z foremek).
- Pieczemy w temperaturze 180 stopni, przez 7-15 minut w zależnosci od grubości i wielkości pierniczków.
- Pierniczki dekorowałam jadalnymi pyłkami i sprayem. Dają rewelacyjny efekt!
- Pierniczki zaraz po upieczeniu są twarde, z czasem miękną i są po prostu boskie :)
Smacznego!
Przepiękne pierniczki! Z melasą jeszcze nie piekłam:D
OdpowiedzUsuńPiękne, też w tym roku czaiłam się na złoty spray, ale nigdzie nie był dostępny ;(
OdpowiedzUsuńJak długo można przechowywać te pierniczki? 😊
OdpowiedzUsuń