ŚLEDZIE KORZENNO BALSAMICZNE Z RODZYNKAMI
SKŁADNIKI
- 2 wymoczone płaty śledziowe
- 2 łyżki rodzynek
- 1/2 cebuli
- 1/4 łyżeczki przyprawy do piernika
- 50 ml czerwonego wina
- 50 ml kremu balsamicznego
- 50 ml oleju rzepakowego
- 2-3 łyżeczki octu ryżowego
- 1 łyżeczka miodu lub syropu klonowego
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Rodzynki zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 5-10 min. Wylewamy wodę i zalewamy owoce winem.
- Cebulę kroimy w cienkie piurka i dodajemy do rodzynek.
- Płaty śledziowe kroimy w nieduże kawałki (takie na raz). W miseczce umieszczamy śledzie, dodajemy rodzynki z cebulą i winiem, przyprawę do piernika, krem balsamiczny, olej rzepakowy, ocet ryżowy i miód. Dokładnie mieszamy i odstawiamy n 2-3h żeby smaki się przegryzły.
- Przechowujemy w lodówce, najlepiej w słoiku lub zamykanym pojemniku.
ŚLEDZIE W SOSIE MUSZTARDOWYM
SKŁADNIKI
- 2 wymoczone płaty śledziowe
- 1/2 szalotki lub małej cebuli
- 1 łyżka musztarty francuskiej
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżka śmietany
- 1 łyżeczka miodu
- 2-3 łyżeczki octu ryżowego
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Śledzie kroimy w nieduże kawałki, takie na jeden raz. Cebulę kroimy w drobną kostkę i dodajemy do ryby.
- W kubeczku łączymy musztardę, majonez, śmietanę, miód i ocet ryżowy. Powstałym sosem zalewamy śledzie, mieszamy i odstawiamy na 2-3 godziny, aby smaki się przegryzły.
- Przechowujemy w lodówce, najlepiej w słoiku lub zamykanym pojemniku.
ŚLEDZIE W POMARAŃCZACH
SKŁADNIKI
- 2 wymoczone płaty śledziowe
- 1/2 pomarańczy
- 4-5 orzechów pecan
- 1 łyżeczka miodu
- 3-4 łyżeczki octu ryżowego
- olej z orzechów laskowych lub włoskich (lub rzepakowy)
- kilka ziarenek czerwonego pieprzu
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Płaty śledziowe kroimy w nieduże kawałki, takie na jeden raz.
- Pomarańczę filetujemy (usuwamy białe błonki) i kroimy na mniejsze kawałki.
- Orzechy drobno siekamy i łączymy ze śledziami i pomarańczą.
- Miód, olej, ocet ryżowy i rozdrobniony czerwony pieprz łączymy i mieszamy aż do uzyskania gładkiej emulsji.
- Zalewamy śledzie i odstawiamy na 2-3 h do przegryzienia się smaków.
- Przechowujemy w lodówce, najlepiej w słoiku lub zamykanym pojemniku.
ŚLEDZIE W ŚMIETANIE Z KORNISZONAMI
SKŁADNIKI
- 2 wymoczone płaty śledziowe
- 4-5 korniszonków
- 1/2 szalotki
- 1 łyżeczka musztardy sarepskiej /dijon
- 1 płaska łyżka majonezu
- 1 kopiasta łyżka śmietany
- 1 łyżeczka cukru pudru
- 2-3 łyżeczki octu ryżowego
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Płaty śledziowe kroimy na nieduże kawałki, takie na jeden raz.
- Ogórki i szalotkę siekamy w drobną kostkę.
- Musztardę łączymy z majonezem, śmietaną i octem ryżowym.
- Łączymy ze śledziami, ogórkami i cebulką, odstawiamy na 2-3 h aby smaki się przegryzły.
- Przechowujemy w lodówce, najlepiej w słoiku lub zamykanym pojemniku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz