Pages

17 gru 2016

Cztery pomysły na wigilijne śledzie

Zwykłe śledzie w oleju już od dawien dawna stały się zbyt oczywistym daniem wigilijnym w mojej rodzinie. Co roku staram się podać coś nowego. Na blogu możecie znaleźć przepisy na błyskawiczne śledzie w śmietanie z octem ryżowym i jabłkiem, śledzie curry z ananasem oraz śledzie z żurawiną, duszoną cebulą i czerwonym winem. Od bardzo dawna do śledzi dodaję ocet ryżowy, który świetnie podkręca ich smak, a jednocześnie jest delikatny. W tym roku mam dla Was aż cztery propozycje! Co więcej wszystkie składniki potrzebne do ich przygotowania możecie kupić nie wychodząc z domu, wystarczy zajrzeć do frisco :)


ŚLEDZIE KORZENNO BALSAMICZNE Z RODZYNKAMI

SKŁADNIKI

  • 2 wymoczone płaty śledziowe
  • 2 łyżki rodzynek
  • 1/2 cebuli
  • 1/4 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 50 ml czerwonego wina
  • 50 ml kremu balsamicznego
  • 50 ml oleju rzepakowego
  • 2-3 łyżeczki octu ryżowego
  • 1 łyżeczka miodu lub syropu klonowego


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Rodzynki zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 5-10 min. Wylewamy wodę i zalewamy owoce winem. 
  2. Cebulę kroimy w cienkie piurka i dodajemy do rodzynek.
  3. Płaty śledziowe kroimy w nieduże kawałki (takie na raz). W miseczce umieszczamy śledzie, dodajemy rodzynki z cebulą i winiem, przyprawę do piernika, krem balsamiczny, olej rzepakowy, ocet ryżowy i miód. Dokładnie mieszamy i odstawiamy n 2-3h żeby smaki się przegryzły.
  4. Przechowujemy w lodówce, najlepiej w słoiku lub zamykanym pojemniku.



ŚLEDZIE W SOSIE MUSZTARDOWYM

SKŁADNIKI

  • 2 wymoczone płaty śledziowe
  • 1/2 szalotki lub małej cebuli
  • 1 łyżka musztarty francuskiej
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżka śmietany
  • 1 łyżeczka miodu
  • 2-3 łyżeczki octu ryżowego


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Śledzie kroimy w nieduże kawałki, takie na jeden raz. Cebulę kroimy w drobną kostkę i dodajemy do ryby.
  2. W kubeczku łączymy musztardę, majonez, śmietanę, miód i ocet ryżowy. Powstałym sosem zalewamy śledzie, mieszamy i odstawiamy na 2-3 godziny, aby smaki się przegryzły.
  3. Przechowujemy w lodówce, najlepiej w słoiku lub zamykanym pojemniku.





ŚLEDZIE W POMARAŃCZACH

SKŁADNIKI

  • 2 wymoczone płaty śledziowe
  • 1/2 pomarańczy
  • 4-5 orzechów pecan
  • 1 łyżeczka miodu
  • 3-4 łyżeczki octu ryżowego
  • olej z orzechów laskowych lub włoskich (lub rzepakowy)
  • kilka ziarenek czerwonego pieprzu


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Płaty śledziowe kroimy w nieduże kawałki, takie na jeden raz.
  2. Pomarańczę filetujemy (usuwamy białe błonki) i kroimy na mniejsze kawałki. 
  3. Orzechy drobno siekamy i łączymy ze śledziami i pomarańczą.
  4. Miód, olej, ocet ryżowy i rozdrobniony czerwony pieprz łączymy i mieszamy aż do uzyskania gładkiej emulsji.
  5. Zalewamy śledzie i odstawiamy na 2-3 h do przegryzienia się smaków.
  6. Przechowujemy w lodówce, najlepiej w słoiku lub zamykanym pojemniku.




ŚLEDZIE W ŚMIETANIE Z KORNISZONAMI

SKŁADNIKI

  • 2 wymoczone płaty śledziowe
  • 4-5 korniszonków
  • 1/2 szalotki
  • 1 łyżeczka musztardy sarepskiej /dijon
  • 1 płaska łyżka majonezu
  • 1 kopiasta łyżka śmietany
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 2-3 łyżeczki octu ryżowego


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Płaty śledziowe kroimy na  nieduże kawałki, takie na jeden raz.
  2. Ogórki i szalotkę siekamy w drobną kostkę.
  3. Musztardę łączymy z majonezem, śmietaną i octem ryżowym. 
  4. Łączymy ze śledziami, ogórkami i cebulką, odstawiamy na 2-3 h aby smaki się przegryzły.
  5. Przechowujemy w lodówce, najlepiej w słoiku lub zamykanym pojemniku.




zBLOGowani.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz