Pierniczki z melasą - idealne do foremek z wzorkiem

Przepis znalazłam tutaj. Te pierniczki są fenomenalne! Smakują obłędnie! A wyglądają conajmniej tak dobrze, jak smakują :) Jeśli macie w szufladach foremki "stemple" albo drewniane foremki z wzorkiem np. takie, to czym prędzej je wyciągnijcie! Te pierniczki po prostu muszą pojawić się na świątecznym stole!

SKŁADNIKI
  • 3 i 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka kakao
  • 1 opakowanie przyprawy do pierników
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 230 g masła
  • 3/4 drobnego cukru do wypieków
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki melasy
  • 2 łyżki miodu


(W tym przepisie jedna szklanka odpowiada 230 ml, a nie 250 ml)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
  1. Składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
  2. W misce mieszamy suche składniki: mąke, kakao, przyprawę do piernika, sodę i sól. Odstawiamy
  3. W misie miksera umieszczamy masło i cukier. Ucieramy do powstania jasnej i puszystej maślanej masy, trwa to ok. 5 minut. Następnie wbijamy jajko i ucieramy do całkowitego połączenia. Dodajemy melasę, miód i dalej ucieramy.
  4. Do mokrych dodajmy suche składniki i miksujemy do całkowitego połączenia.
  5. Ciasto uformować w kulę, owinąć folią i schłodzić w lodówce przez całą noc.
  6. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość/ głębokość foremek. Wycinamy pierniczki i układamy na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia (drewniane foremki, które miały skomplikowane wzory delikatnie smarowałam olejem, dzięki czemu pierniczki łatwo wyskakiwały z foremek).
  7. Pieczemy w temperaturze 180 stopni, przez 7-15 minut w zależnosci od grubości i wielkości pierniczków. 
  8. Pierniczki dekorowałam jadalnymi pyłkami i sprayem. Dają rewelacyjny efekt!
  9. Pierniczki zaraz po upieczeniu są twarde, z czasem miękną i są po prostu boskie :)

Smacznego!






zBLOGowani.pl

This entry was posted on 18 gru 2016 and is filed under ,,,,,,,,,,,,,. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response.

3 Responses to “Pierniczki z melasą - idealne do foremek z wzorkiem”

  1. Przepiękne pierniczki! Z melasą jeszcze nie piekłam:D

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękne, też w tym roku czaiłam się na złoty spray, ale nigdzie nie był dostępny ;(

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak długo można przechowywać te pierniczki? 😊

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...