Pages

26 lut 2017

Faworki - extra kruche

To już ostatnie dni karnawału i idealny momeny na przygotowanie pysznych, kruchych faworków z mnóstwem cukru pudru aromatyzowanego wanilią. Wymagają trochę pracy, ale efekt wart jest wysiłku :)

SKŁADNIKI

  • 500g mąki pszennej
  • 6 żółtek
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany
  • 40 ml spirytusu

dodatkowo:
  • cukier puder
  • cukier z prawdziwą wanilią
  • olej rzepakowy do smażenia

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Mąkę przesiewamy na stolnicę. Łączymy z żółtkami, śmietaną i spirytusem. Wyrabiamy do momentu aż caisto będzie gładkie i lśniące (trwa to ok 20-30 min). Ciasto jest bardzo zbite, ale takie właśnie ma być.
  2. Tak wyrobione ciasto owijamy folią i odkładamy na 15 min. Następnie ciasto wybijamy wałkiem (powinny pojawić się pęcherzyki powietrza) i odkładamy na kolejne 15 min.
  3. Ciasto rozwałkowyjemy jak najcieniej (im cieńsze ciasto, tym bardziej kruche faworki). Wykrawamy przy pomocy radełka lub noża prostokąty, który nacinamy w środku i jeden z końców prostąkąta przewlekamy przez nacięcie.
  4. W płaskim garnku/ rondlu/ dużej patelni rozgrzewamy olej do temperatury ok 170 stopni. Smażymy faworki z obu stron na złoty kolor. Następnie przekładamy na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
  5. Gotowe faworki posypujemy obficie cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym.
Smacznego!



5 komentarzy:

  1. Pięknie wykrojone, muszę sobie sprawić takie radełko ;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pycha! Nie ma to jak domowe faworki:D

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda cudownie! Istne arcydzieło :-) Palce lizać. Pozdrawiam i dziękuję

    OdpowiedzUsuń
  4. A person necessarily assist to make seriously articles I’d state.
    That is the first time I frequented your web page and thus far?

    my web page; 부산오피
    (jk)


    OdpowiedzUsuń