Hummus i ocet? Brzmi dziwnie, ale smakuje pysznie :) Słodki burak pieczony w soli morskiej przełamany kwaskowatym malinowym octem to idealny dodatek do klasycznego hummusu. Kto nie wierzy niech szybko biegnie do sklepu po buraki i ciecierzycę! :)
- 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy (lub ciecierzycy z puszki)
- 2 średniej wielkości buraki
- 1 łyżka tahini
- 1 ząbek czosnku
- sok z 1/4 cytryny
- 1/2 łyżeczki kuminu
- 1 łyżka octu malinowego
- sól
- pieprz
- natka pietruszki
- czarnuszka
- lodowata woda
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Buraki dokładnie myjemy, układamy na folii aluminiowej i oprószamy solą. Zawijamy "w bombki' i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na ok. 1h. Wystudzone buraki obieramy ze skóry.
- W misce umieszczamy odcedzoną ciecierzycę, tahini, czosnek, sok z cytryny, kumin, ocet malinowy, oraz pokrojone buraki.
- Miksujemy do uzyskania gładkiej pasty. Jeżeli masa jest zbyt gęsta dolewamy lodowatej wody.
- Na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
- Gotowy hummus wykładamy do miseczek posypujemy czarnuszką oraz posiekaną natką pietruszki. Podajemy z grzankami, trotillą lub warzywami pokrojonymi w słupki.
Ależ ma śliczny kolor!:)
OdpowiedzUsuń