Hummus z pieczonym burakiem i octem malinowym

Hummus i ocet? Brzmi dziwnie, ale smakuje pysznie :) Słodki burak pieczony w soli morskiej przełamany kwaskowatym malinowym octem to idealny dodatek do klasycznego hummusu. Kto nie wierzy niech szybko biegnie do sklepu po buraki i ciecierzycę! :)

SKŁADNIKI

  • 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy (lub ciecierzycy z puszki)
  • 2 średniej wielkości buraki
  • 1 łyżka tahini
  • 1 ząbek czosnku
  • sok z 1/4 cytryny
  • 1/2 łyżeczki kuminu
  • 1 łyżka octu malinowego
  • sól 
  • pieprz
  • natka pietruszki
  • czarnuszka
  • lodowata woda


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Buraki dokładnie myjemy, układamy na folii aluminiowej i oprószamy solą. Zawijamy "w bombki' i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na ok. 1h. Wystudzone buraki obieramy ze skóry.
  2. W misce umieszczamy odcedzoną ciecierzycę, tahini, czosnek, sok z cytryny, kumin, ocet malinowy, oraz pokrojone buraki. 
  3. Miksujemy do uzyskania gładkiej pasty. Jeżeli masa jest zbyt gęsta dolewamy lodowatej wody.
  4. Na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  5. Gotowy hummus wykładamy do miseczek posypujemy czarnuszką oraz posiekaną natką pietruszki. Podajemy z grzankami, trotillą lub warzywami pokrojonymi w słupki.
Smacznego!





This entry was posted on 12 mar 2017 and is filed under ,,,,,,,,,,,,,. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response.

One Response to “Hummus z pieczonym burakiem i octem malinowym”

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...