Pages

15 cze 2017

Ice tea brzoskwiniowa

Mrożona herbata zrobiona w domu, bez kilogramów cukru i polepszaczy smaku jest fantastyczna! Naprawdę warto ją przygotować. Wystarczy jedno podejście, a już nigdy nie kupicie gotowca :)


SKŁADNIKI (ok 1,5 l)


  • 4 torebki dobrej czarnej herabty
  • 3 brzoskwinie lub nektarynki
  • 1 limonka
  • 1 cytryna
  • syrop z kwiatów czarnego bzu


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA


  1. Zagotowujemy 1,5 litra wody i zalewamy herbatę. Odstawiamy na 2-3 min.
  2. Brzoskwinie i cytrysy kroimy plastry i wrzucamy do gorącej herbaty.
  3. Po ok. 5 minutach wyjmujemy torebki i plastry cytrusów (wcześniej je odciskamy, żeby w herbacie zostało jak najwięcej soku), kawałki brzoskwiń pozostawiamy w herbacie.
  4. Gdy herbata przestygnie dodajemy do niej syropu z czarnego bzu (wedle uznania). Zamiast syropu z czarnego bzu można użyć miodu lub syropu cukrowego.
  5. Podajemy z kostkami lodu, kawałkami brzoskwiń i świeżą miętą.
Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz