Tarty to jest to, co lubię przygotowywać najbardziej. I chodzą słuchy, że wychodzi mi to całkiem nieźle :) Dziś mam dla Was dość klasyczne połączenie, czyli por i szynka, ale przełamane serem pleśniowym i cytrynowym tymiankiem, a do tego delikatne, idealnie kruche ciasto. Prawdziwa smakowa bomba! :)
SKŁADNIKI (forma o średnicy ok 25 cm)
ciasto
- 1 pełna szklanka mąki pszennej lub orkiszowej jasnej
- 100g zimnego masła
- 2 żółtka
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
nadzienie
- biała część dużego pora
- 150 g dobrej gotowanej szynki
- 150g śmietany 12% lub 18%
- 2 jajka
- 4 gałązki tymianku cytrynowego (lub zwykłego)
- 1/2 pęczka szczypiorku
- 100g sera z niebieską pleśnią
- 50g tartej mozarelli
- sól pieprz
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Mąkę wraz z solą i proszkiem do pieczenia przesiewamy na stolnicę. Po środku robimy dołeczek, wbijamy żółtka i lekko zarabiamy ciasto nożem. Na koniec dodajemy zimne masło posiekane w małe kawałki i szybko zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto wstawiamy do lodówki na ok. 30 min. Nastawiamy piekranik na 180 stopni.
- Pora dokładnie myjemy i kroimy w pół talarki. Szynkę kroimy w paski o szerokości ok 0,5 cm i dlugości 5 cm.Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła z łyżką oliwy, wrzucamy pora, 3 gałązki tymianku, lekko solimy i smażymy do momentu aż por się lekko zeszkli. Wrzucamy szynkę i smażymy ok 3-4 minuty. Odstawiamy do wystudzenia.
- Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i przekładamy do foremki do tarty, nakłuwamy ciasto widelcem i wstawiamy do piekarnika na 12-15 min.
- W dużym kubku łączymy ze sobą, śmietanę, jajka, pokruszony ser, 1 posiekaną gałązkę tymianku. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
- Na podpieczony spód wykładamy pora z szynką, zalewamy masą śmietanową jajeczną, posypujemy serem mozarella i wstawiamy do piekarnika na 30-35 min.
- Wyjmujemy z piekarnika i posypujemy posiekanym szczypiorkiem. Tarta świetnie smakuje na zimno i na ciepło.
Smacznego!
Ale pyszności :-)
OdpowiedzUsuńWyszło przepysznie😘
OdpowiedzUsuńZdecydowanie, nadzienie jedno z lepszych jakie jadłam. Świetne połączenie smaków. Jeśli używasz słonego sera pleśniowego nie dodawaj soli do śmietanki :) Tymianek robi tu robotę absolutnie nie wolno go pominąć.
OdpowiedzUsuńZdecydowanie najgorsze ciasto do tarty jakie kiedykolwiek zrobiłam. Nie dało się rozwałkowywać, formę musiałam wykleić kawałkami. Po upieczeniu konsystencja mokrego piasku :(
Po co proszek do pieczenia?
OdpowiedzUsuń