SKŁADNIKI (podłużna blaszka do tarty)
spód
- 150 g czekoladowych ciasteczek
- 75 g masła
- 2 łyżki cukru kryształ Diamant
krem
- 500g serka mascarpone
- 1 łyżka domowego ekstraktu waniliowego
- 2 lyżki cukru pudru Diamant
rabarbar
- 5-6 łodyg rabarbaru
- 500ml wody
- 1 szklanka cukru kryształ Diamant
- 1 laska wanilii
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Ciastka kruszmy w malakserze lub wałkiem na drobne okruszki (o konsystencji piasku). Łączymy z roztopionym masłem i cukrem (masa powinna mieć konsystencję mokrego piasku). Wykładamy na dno foremki. Dociskamy łyżką i wyrównujemy. Wstawiamy do lodówki.
- W garnku zagotowujemy wodę z cukrem i laską wanilii. Rabarbart obieramy ze skórki i korimy na kawałki o szerokości naszej formy. Wrzucamy do wrzącego syropu i gotujemy 4-6 minut w zależności od grubości rabarbaru. Studzimy.
- Mascarpone ubijamy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym.
- Na schłodzony spód wykładamy krem, wyrównujemy. Na kremie układamy wystudzone kawałki rabarbaru. Można polać dodatkowo syropem.
Smacznego!
Jest cudowna! W tym roku rabarbaru nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/