Pełnoziarnista tarta z kurkami, karmelizowaną cebulką, kozim serkiem i pomidorami.

Uwielbiam kurki, dla mnie są doskonałe. Jednak zawsze mam z nimi problem, bo niestety są krótko, a pomysłów na dania mam tyle, że nie sposób je wszystkie zrobić :) Długo zastanawiałam się nad tym w jaki sposób spożytkować pierwsze pudełeczko tegorocznych kurek. Myślałam, myślałam aż wymyśliłam- tarta! I to był świetny pomysł, bo pełnoziarniste ciasto, masa serowo- jajeczna i karmelizowana cebulka w towarzystwie kurek smakują genialnie.


SKŁADNIKI:

ciasto

200g mąki pełnozarnistej
100g masła
1 jajko
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
1/3 szklanka zimnej wody

masa kurkowa:

1 cebula czerwona
1 cebula cukrowa
250 g świeżych kurek
orzeszki pinii
1 łyżka miodu
5-6 gałązek świeżego tymianku
1 łyżka octu balsamicznego
sól
pieprz

masa serowo- śmietanowa

100 ml śmietany 12 lub 18%
1 jajko
100g dowolnego sera żółtego lub mozarella
2 łyżki parmezanu
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
kilka listków świeżej szałwi
pieprz

dodatkowo:

1 roladka koziego serka
1 pomidor
listki świeżej bazylii


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1. Wszystkie składniki na ciasto umieścić w dużej misce i zagnieść. Owinąć folią i włożyć do zamrażarki na 15 minut.

2. Cebulę posiekać w piórka. Kurki dokładnie oczyścić, większe można pokroić. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, umieścić na patelni cebulkę i lekko posolić, gdy się zeszkli dodać kurki. Smażyć kilka minut. Dodać łyżkę miodu oraz pozostałe przyprawy i trzymać na patelni aż cebulka będzie miękka. Opcjonalnie można dodać łyżkę octu balsamicznego. Na oddzielnej patelni podprażyć orzeszki pinii i 2/3 orzeszków dodać do kurek i cebulki. Pozostała część wykorzystaa zostanie do posypania tarty. 

3. Śmietanę wymieszać ze startym na dużych oczkach serem, roztrzepanym jajkiem oraz przyprawami. 

4. Wyjąć ciasto z zamrażarki rozwałkować na grubość około 0,5 cm i wyłożyć nim formę do tarty. Ponakłuwać ciasto widelcem i piec w temperaturze 180 stopni około 10 minut.

5. Podpieczony spód wyjąć z piekarnika. Wyłożyć kolejno: masę kurkową, pokrojony w plasterki kozi serek, masę śmietanową, plastry pomidora, orzeszki pinii. Można dodatkowo posypać serem.

6. Zapiekać w temperaturze 180 stopni około 25-30 minut.

7. Na jeszcze gorącej tarcie ułożyć listki świeżej bazyli i od razu podawać.

Smacznego!






This entry was posted on 10 lip 2014 and is filed under ,,,,,,,. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response.

One Response to “Pełnoziarnista tarta z kurkami, karmelizowaną cebulką, kozim serkiem i pomidorami.”

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...