Pages

16 lis 2014

Domowa spiżarnia / ekstrakty do wypieków

Jesień zapasem, święta tuż tuż, więć najwyższy czas żeby uzupełnić domową spiżarnię, o niezbędnę w tym okresie, ekstrakty oraz aromatyzowane cukry do wypieków. Nie wyobrażam sobie jesienno- zimowych wypieków bez korzennych przypraw i domowych ekstraktów - w szczególności waniliowego, pomarańczowego i cytrynowego. Są rewelacyjnie, bardzo intensywne i nadają wypiekom wspaniałego aromatu. A co najważniejsze są naturalne! Proporcje do ekstraktów są podane na 100 ml płynów, jeśli od razu chcemy zrobić więcej należy odpowiednio zwiększyć ilość skórki z cyrtusów czy waniliowych lasek. Ekstrakty przygotowane w ozdobnych buteleczkach, przewiązane kolorową wstążką mogą być wspaniałym prezentem mikołajkowym dla najbliższych, którzy uwielbiają domowe wypieki :)

SKŁADNIKI

ekstrakt waniliowy

  • 1,5 laski wanilii
  • 50 ml wódki
  • 50 ml wody

ekstrakt pomarańczowy

  • skórka otarta z 1 niedużej sparzonej i dobrze wyszorowanej pomarańczy (najlepiej ekologicznej)
  • 50 ml wódki
  • 50 ml wody

ekstrakt cytrynowy

  • skórka otarta z 1 cytryny sparzonej i dobrze wyszorowanej ( najlepiej ekologicznej)
  • 50 ml wódki
  • 50 ml wody

dodatkowo

  • 3 buteleczki lub słoiczki o pojemności 100 ml lub większych


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1. Laski waniliowe rozkroić wzdłuż lekko wygiąć aby nasionka były na wierzchu. Włożyć do buteleczki i zalać wodą oraz wódką, Szczelnie zamknąć i odstawić w suche i ciemne miejsce. Ekstrakt jest gotowy do użycia po conajmniej miesiącu (dość mocno ściemnieje).


2. Skórkę otartą z pomarańczy włożyć do buteleczki, zalać wodą i wódką. Odstawić w suche i ciemne miejsce na około miesiąc.


3. Skórkę z cytryny włożyć do buteleczki zalać wódką oraz wodą. Odstawić w suche i ciemne miejsce na około miesiąc.



Prezenty na Mikołajki

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz