Zdrowa alternatywna dla niesamowicie popularnych chipsów ziemniaczanych, a przy tym jaka pyszna! Przygotowanie chrupiących plastrów jabłek jest niesamowicie proste, wymaga jedynie cierpliwości :) Podstawą jest wybranie dobrej odmiany jabłek, polecam twarde, słodko- kwaśne np. ligole. Według mnie to właśnie ta odmiana jabłek jest najlepsza do jabłkowych chipsów. Kiedy mamy już jabłuszka wystarczy pokroić je w cienkie plasterki lub zetrzeć na szatkownicy oprószyć cynamonem ułożyć w suszarce i voila! Jak raz je zrobicie, to na pewno będą kolejne:)
SKŁADNIKI
- 2 duże, twarde i słodko- kwaśne jabłka ( np. odmiany ligol)
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Jabłka myjemy, usuwamy ginazda nasienne i kroimy razem ze skórką w cienkie plasterki. Można również zetrzeć jabłka na szatkownicy.
- Plasterki owoców oprószamy cynamonem i układamy suszarce do grzybów i owoców. Ustawiamy na wysoką moc ( 60-80 stopni) i suszymy dwa razy po 10-12 h. Już po 10h suszenia chipsy są dobre do jedzenia, ale po drugim suszeniu nabierają wspaniałej chrupkości.
- Chipsy można przygotować również w piekarniku, nastawiamy go na niską temperaturę 60-80 stopni, wstawiamy jak najwyżej i suszymy. Sprawdzamy co 2-3h na jakim etapie suszenia są owoce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz