Pages

17 gru 2014

Pierniki - serca w rozmiarze XL

Takie duże pierniki mające średnicę ponad 15 cm, są świetne jako prezenty dla bliskich. Są również o wiele łatwiejsze w dekorowaniu nich iż mniejsi przyjaciele. Taki piernik wystarczy pięknie zapakować i mamy prezent jedyny w swoim rodzaju :) Czasem ciężko dostać tak duże foremki do pierniczków, ale i na to jest sposób wystarczy z papieru technicznego wyciąć szablon i następnie obrysować go np. nożem do pizzy. Efekt jest taki sam, jak przy metalowych/ plastikowych foremkac. Zatem do dzieła! :)


SKŁADNIKI

  • 3-4 szklanki maki pszennej 
  • 1 szklanka miodu
  • 1/2 szklanki cukru muscovado ( może być również zwykły)
  • 100g masła
  • 40g przyprawy do piernika
  • 2 płaskie łyżki kakao
  • 1 łyżeczka sody

dodatkowo

  • lukier królewski ( 1 białko, 1 szklanka cukru pudru, kilka kropli cytryny)
  • ulubione cukrowe ozdoby


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA


  1. Miód, masło, cukier oraz przyprawę do piernika podgrzewamy w garnuszku, aż do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Odstawiamy do przestudzenia.
  2. Do przestudzonej ale jescze cieplej masy dodajemy sodę, a nastęnie dosypujemy mąkę. Na początku mieszamy łyżką, a pod koniec ciasto można wyrobić już ręką. Powinno być luźne i lepkie.
  3. Wstawiamy ciasto do lodówki w tym czasie zrobi się bardziej zwarte.
  4. Rozwałkowujemy ciasto na grubosć 3-4 mm, w razie potrzeby podsupujemy mąką. 
  5. Wycinamy pierniczki według fantazji i układamy na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do pierkarnika nagrzanego do 170/ 180 stopni i pieczemy ok. 8-10 min. Polecam wstawić pierniczki na górne półki w piekarniku, a na niższe postawić dodatkowo blaszkę w ten sposób unikniemy spalenia spodów ciasteczek,
  6. Wyjęte z piekarnika pierniczki będą bardzo miękkie, dajemy im kila minut aby stwardniały i ściągamy z blaszki.
  7. Wystudzone pierniczki lukrujemy, więcej na temat lukrowania pierników można znaleźć tutaj :)
Smacznego! :)





Słodki Prezent Świąteczne słodkości! Korzenne przysmaki

3 komentarze: