Pages

17 gru 2014

Niebiańskie pierniczki nadziewane

Dlaczego niebiańskie? Bo smakują niebiańsko :) Są po prostu najlepsze! Delikatne, mięciutkie, aromatyczne, w środku kryją nadzienie będące mieszanką kwaskowych powideł śliwkowych i słodkiej marmolady truskawkowej, z zewnątrz pokrywa je cienka warstwa czekolady pachnącej pomarańczami. Czy do szczęścia potrzeba czegoś więcej? :)


SKŁADNIKI (ok. 50 sztuk)

  • 1/2 ciasta z tego przepisu
  • 1 szklanka gęstych powideł śliwkowych
  • 1 szklanka twardej marmolady truskawkowej (opcjonalnie wieloowocowej)

polewa

  • 2 tabliczki czekolady mlecznej lub gorzkiej (ja użyłam mlecznej milki)
  • 2 łyżki dobrej jakości masła
  • 2 łyżeczki domowego ekstraktu pomarańczowego lub sok i skórka otarta z 1/2 pomarańczy lub dwie łyżki likieru pomarańczowego


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA


  1. Ciasto rozwałkowujemy na grubość 3-4 mm, w miarę potrzeby podsypujemy mąką jeśli ciasto się zbyt klei.
  2. Wykrawamy pierniczki (u mnie serduszka i koła).
  3. W miseczce dokładnie mieszamy powidła śliwkowe z marmoladą truskawką. Na środku każdego pierniczka układamy marmoladę (ilość uzależniona jest od wielkości pierniczka, ja kładłam około 3/4 łyżeczki).
  4. Nastęnie pierniczek z nadzieniem przykrywamy drugim pierniczkiem i delikatnie dociskamy brzegi. Uwaga, aby nadzienie zostało w środku i nie wychodziło bokami :) Pierniczków nie trzeba niczym smarować, wystarczy lekko doscisnąć boki i nadzienie nie wypłynie. Nie polecam używania dżemów ani konfitur o konsystencji galaretki, ponieważ w czasie pieczenia rozpuszczą się i wypłyną, a w najlepszym przypadku wsiąkną w pierniki. Do nadziewania zdecydowanie najlepsze są gęste powidła i twarda marmolada.
  5. Pierniczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy około 8-10 min. Pilnujemy aby pierniczki się nie spiekły. 
  6. Po wyjęciu z piekarnika, dajemy kilka minut pierniczkom aby odpoczeły i lekko stwardniały ( po wyjęćiu są bardzo miękkie) i ściągamy je z blaszki.
  7. Kiedy pierniczki się studzą przygotowujemy polewę. W rondelku podgrzewamy masło. Do gorącego masła wrzucamy połamaną czekoladę i mieszamy do całkowitego roztopienia się czekolady. Na koniec dodajemy ekstrakt pomarańczowy i mieszamy.
  8. Wystudzone pierniczki maczamy w polewie i układamy na blaszce/tacy wyłożonej papierm do pieczenia. 
Smacznego! :)






Słodki Prezent Korzenne przysmaki Świąteczne słodkości!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz